Slimme Apparaten

Nieuwbouwwoningen steeds vaker voorzien van slimme apparatuur

Na de oplevering van nieuwbouwwoningen worden deze steeds vaker voorzien van slimme apparatuur. Dit kan een slimme thermostaat zijn, maar bijvoorbeeld ook een relatief simpele slimme stekker. Met zo’n stekker is het mogelijk een bestaand elektrisch apparaat slim te maken. Denk aan een staande lamp, welke je via de slimme stekker in het stopcontact steekt. Dit maakt het mogelijk het apparaat voortaan te bedienen met een app op je telefoon of tablet. Niet alleen een slimme thermostaat en slimme stekker winnen aan populariteit bij huishoudens; er zijn meer slimme apparaten die veelvuldig gebruikt worden in nieuw opgeleverde woningen. 

Energie besparen in een moderne nieuwbouwwoning

Het is niet voor niets dat binnen nieuwbouwwoningen vaak voor slimme apparatuur gekozen wordt. Deze woningen zijn zo ontworpen, dat ze huishoudens in staat stellen zo min mogelijk grijze stroom te verbruiken. Door het dak van een groot aantal zonnepanelen te voorzien, is het bij veel van deze woningen zelfs mogelijk om energieneutraal te leven door het jaar heen. Volledig energieneutraal is men logischerwijs pas als de opgewekte groene stroom binnen de woning wordt opgeslagen, in plaats van wordt teruggeleverd aan het stroomnet. In dat laatste geval zal men in de wintermaanden alsnog grijze stroom afnemen; vervolgens gecompenseerd door de hogere opwekking van groene stroom in de zomermaanden. 

Energieverbruik terugdringen in bestaand huis 

Ook in een bestaande woning worden verschillende mogelijkheden geboden om het energieverbruik terug te dringen. Denk bijvoorbeeld aan de toepassing van een slimme radiatorknop in huis. Zo’n slimme knop is voorzien van een kleine motor, die het mogelijk maakt om de radiator open- of dicht te draaien op basis van instructies die via een app worden gegeven door een gebruiker. Op deze manier hoeft een gebruiker niet langs de verschillende radiatoren in huis te gaan, om deze eigenhandig in te stellen. Het maakt het mogelijk om alleen die ruimten in huis te laten verwarmen, die ook daadwerkelijk gebruikt zullen worden gedurende de dag. 

Investeringen in slimme apparatuur snel terugverdiend 

Daar het gebruik van slimme stekkers, slimme lampen, een slimme thermostaat en slimme radiatorknoppen bijdragen aan het terugdringen van het energieverbruik in huis, verdient men een investering in dergelijke apparatuur snel terug. Het maakt het des te interessanter om te investeren in een slim huis. Overigens worden veel nieuwbouwwoningen standaard met een slimme thermostaat opgeleverd, vaak gekoppeld aan de WTW-installatie op zolder. Het stelt de bewoner in staat de kwaliteit van de lucht in huis en bijvoorbeeld de opbrengst van zonnepanelen op het dak via de thermostaat in de woonkamer te volgen. 

 

Lees ook eens onze andere artikelen op Bouwgids.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *