CO-vergiftiging

Neem geen risico: laat je schouw tijdig vegen!

Een vuile of zelfs verstopte schouw kan levensgevaarlijk zijn. Elk jaar veroorzaakt ze meer dan 1.000 woningbranden en haast evenveel gevallen van CO-vergiftiging. Iedereen die stookt met hout, kolen of stookolie in een kachel kan een schouwbrand of CO-vergiftiging krijgen. Dat risico is bijzonder groot tijdens de wintermaanden, wanneer er extra veel gestookt wordt.

Waarom je schoorsteen laten vegen?

Een ongeveegde schoorsteen vormt een groot risico op brand en CO-vergiftiging. Eén op de drie woningbranden ontstaat in de schoorsteen. Roet en vuil hechten zich vast in de schouw en vormen een bijzonder brandbare aanslag. Hoe langer je wacht om je schoorsteen te laten reinigen, hoe groter de roetaanslag wordt en hoe meer je schouw verstopt raakt, waardoor de verbrandingsgassen opnieuw in het verwarmingstoestel slaan en er CO gevormd wordt. Ook vogelnesten kunnen je schouw verstoppen en brand of CO-vergiftiging veroorzaken. Voor je eigen veiligheid en die van je geliefden, laat je dus beter elk jaar je schoorsteen reinigen.

Laat dus tijdig je schoorsteen vegen.

  • Je vermindert het risico op brand en CO-vergiftiging enorm.
  •  Bij wet ben je verplicht om de schoorsteen van je centrale verwarming te reinigen.
  • Je krijgt een officieel attest en bent zo in orde met de verzekering.
  •  Bij een vuile schouw verbruikt je verwarming meer energie.

Ook als huurder ben je verantwoordelijk voor de reiniging van je schouw

Volgens de huurwet ben je als huurder verantwoordelijk voor alles wat met onderhoud te maken heeft, dus ook voor het laten vegen van je schoorsteen. Zijn er gebreken aan de schoorsteen of zijn er herstellingen nodig, dan is dat wel de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar.

Je bent wettelijk verplicht om elk jaar de schoorsteen van je centrale verwarming op stookolie te laten reinigen. Voor een gastoestel geldt de verplichting maar om de twee jaar. Heb je daarbuiten nog een kachel of open haard? Dan laat je die ook best elk jaar reinigen.  Je ontvangt dan immers een officieel attest, waardoor je meteen ook in orde bent met de verzekering.

Reeds vanaf € 75

Een schouw laten vegen kan al voor 75 euro (6% btw inbegrepen) . Voorwaarde om van het verlaagde BTW-tarief te genieten, is wel dat je woning minstens 10 jaar oud is.  De exacte prijs hangt bovendien af van het aantal kanalen die geveegd moeten worden.

Kauwennest in je schouw

Het aantal problemen met kauwennesten neemt jaar na jaar toe. Kauwen staan erom bekend hopen nestmateriaal aan te slepen, zoals boomtakken, stof, plastic en allerlei soorten afval. De nesten kunnen zelfs meer dan 2 meter dik zijn. Daardoor raakt je schoorsteen verstopt, waardoor verbrandingsgassen in de schouw niet meer naar boven kunnen ontsnappen en weer in je verwarmingstoestel slaan, met CO-vergiftiging tot gevolg. Bovendien zijn de nesten bijzonder brandbaar. Je schoorsteenveger haalt niet alleen het nest weg, maar reinigt je schouw ook grondig. Ook kan hij een roostertje boven op je schouw plaatsen zodat er geen vogels meer in kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *