Meubels zijn toch vaak leuker als ze uniek zijn. En wat maakt ze nou uniek? Je kunt ze natuurlijk kopen in een van de duurste winkels, die van meubels maar één exemplaar verkopen. Of je maakt ze natuurlijk helemaal zelf. De eerste stap is dan om het materiaal te kiezen en dat kan nog wel eens pittig zijn. Want wat zijn de juiste materialen voor meubels? Wat zijn de eigenschappen van die materialen? Kun je er alles mee maken? Moeten ze eerst nog bewerkt worden? Je hebt vast nog meer van dit soorten vragen. Wat we je kunnen vertellen is dat er veel mogelijk is met MDF. In dit artikel geven we jou alle informatie over deze materiaal soort, zodat jij de meest unieke meubels in elkaar kunt gaan zetten.
Wat is MDF?
Als je houtvezels en kunsthars samen tot een plaat perst, krijg je daar een MDF-plaat uit. Door de samenstelling van hout en hars, hebben deze platen een zuigende werking. Ook zijn ze makkelijk bewerkbaar. De platen zijn zacht, waardoor je ze makkelijk op maat kunt zagen. De gezaagde delen monteer je aan elkaar door te nagelen, verlijmen of te schroeven. Doordat de plaat zo zacht is, hoef je niet eerst voor te boren, je kunt de schroeven er gemakkelijk indraaien. Net zoals bij veel andere materialen, zijn deze ook verkrijgbaar in verschillende afmetingen, diktes en soorten.
Wat zijn de voor- en nadelen?
Voordelen
- Deze plaat splintert niet
- Gemakkelijke plaat om te zagen of te frezen
- Platen trekken niet krom
Nadelen
- MDF kan uitzetten, door hitte en vocht
- Onbehandelde platen kunnen alleen in droge ruimtes gebruikt worden
- MDF heeft een grondverf laag nodig, voordat het geschilderd wordt
Welke soorten zijn er?
Zoals we al zeiden, zijn er veel soorten MDF. Hieronder lees je uit welke platen je kunt kiezen en waarvoor ze geschikt zijn.
-
MDF standaard
Deze platen zijn geschikt voor het gebruik binnenshuis. Ze worden toegepast op bijvoorbeeld wanden, meubilair en lijstwerken.
-
MDF exterior
Zoals de naam misschien al doet vermoeden, zijn deze platen geschikt voor buiten. Dit komt omdat ze vochtbestendig zijn. Op deze mdf platen krijg je 10 jaar garantie.
-
MDF vochtwerend
Deze platen zijn groen en geschikt voor vochtige ruimtes. Je kunt je voorstellen dat deze platen geschikt zijn voor keukens en badkamers.
-
MDF brandwerend
Deze MDF platen zijn brandvertragend. Dat betekent dat je deze platen nodig hebt als er speciale brandwerendheid eisen gelden. Je vindt deze platen daarom in scholen, kantoren en hotellobby’s.
-
MDF prime
Net zoals de standaard plaat, is deze MDF geschikt voor de verwerking in binnen meubilair. Zoals de naam eigenlijk al zegt, is deze plaat voorzien van een tweezijdige UV-primerlaag in de kleur wit. Deze laag zorgt er ook voor dat je deze meteen kunt aflakken.
Wat kan er mee gemaakt worden?
Hierboven hadden we het natuurlijk al over meubels. Maar, welke soort meubels kunnen gemaakt worden van MDF platen? Je ziet deze platen vaak terug in bijvoorbeeld kasten, banken, bedden, tafels en zoals eerder genoemd, keukens en badkamers. Buiten de standaard meubels om, zijn er natuurlijk nog talloze mogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een behuizing rondom een speaker? Die kun jij eenvoudig thuis in elkaar zetten. Net zoals bijvoorbeeld een poppenhuis, dat vinden de kinderen dan weer leuk. Wil je ook iets maken voor de vrouwen in huis? Denk dan bijvoorbeeld eerder aan een wandrek of mooie lijstwerken. Zo worden die vakantiefoto’s eindelijk eens een keer mooi ingelijst.
Tips voor thuis
- Een grondverf laag is belangrijk. Zo zorg je ervoor dat de verf beter hecht en dat de plaat beter is beschermd tegen vocht
- De kanten zijn erg vatbaar voor vocht. Deze kun je bijvoorbeeld behandelen met een randsealer
- Zorg dat je de plaat voldoende ondersteunt als je de MDF zwaar gaat belasten. De plaat is niet zo snel breekbaar, maar kan wel ombuigen. En wat is omgebogen, buigt niet snel terug