We moeten samen ervoor zorgen dat we een duurzamere wereld krijgen. We zijn al goed op weg met verschillende duurzame oplossingen. De ene oplossing is natuurlijk populairder dan de ander. Zo hoor je bijna niemand over windmolens, maar gaat het wel regelmatig over zonnepanelen. We weten allemaal dat zonnepanelen groene energie opwekken, maar hoe werkt het nou echt? Heb je er echt zoveel voordeel aan en zijn ze voor iedereen geschikt? Je leert er alles over in dit artikel!
De voordelen van zonnepanelen
De prijzen stijgen, daar kunnen we niet omheen. De gas- en energieprijzen kunnen niet vergeleken worden met vroeger. Ze zijn inmiddels zo erg aan het stijgen dat sommige mensen hun buffer moeten aanbreken om de rekeningen te betalen. Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, heb je daar in ieder geval minder last van. Je wekt namelijk jouw eigen energie op. Hierdoor hoef je geen energie meer af te nemen bij een energiemaatschappij. Je voorziet jezelf van duurzame en groene stroom. Je bent dus niet alleen aan het besparen op jouw energierekening, je bent ook milieubewust aan het leven.
Iedereen aan de zonnepanelen
Een ideaalbeeld is natuurlijk dat er op een gegeven moment overal zonnepanelen op de daken liggen. Dat betekent dat we allemaal zelfvoorzienend zijn qua energie en dat we leven op groene stroom. Alleen zijn zonnepanelen niet voor iedereen rendabel op dit moment. Het is ten eerste een enorme investering, die niet iedereen heeft liggen. Wil je zonnepanelen kopen? Dan moet je al gauw rekenen op een investering van € 5.000. Dat is behoorlijk. In sommige gemeenten heb je het geluk dat ze subsidies geven. Dat is alleen niet overal meer het geval. Wat wel landelijk is geregeld, is dat je altijd de 21% btw van de panelen terug kunt vragen bij de Belastingdienst. Het scheelt niet veel, maar het is in ieder geval iets. Met de energieprijzen van nu, wordt de terugverdientijd wel weer veel korter. Je kunt er nu wel vanuit gaan dat je de investering binnen 4-5 jaar hebt terugverdiend.
Bovendien gaat het niet alleen om de investering. Er komen namelijk een aantal factoren bij kijken als je zonnepanelen aanschaft. Allereerst moet je nagaan of het voor jullie rendabel is. Gebruiken jullie zoveel stroom dat het jullie veel gaat opleveren als je zonnepanelen laat leggen? Het is natuurlijk een behoorlijke investering. Daarnaast hebben we net gezegd dat je binnen 4-5 jaar de investering terug kan verdienen, echter dit hoeft niet zo te zijn. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. Wanneer jouw dak niet genoeg zonlicht krijgt, zul je ook weinig zonne-energie opwekken. Heeft jouw dak een ideale ligging en staat daar de halve dag de zon op te schijnen? Dan heb je er natuurlijk veel meer profijt van. Laat je daarom niet gek maken of overhalen door anderen. Bij kennissen kunnen zonnepanelen wellicht heel rendabel zijn, maar dat geldt dus lang niet voor elk huis.
De ligging van de woning en met name het dak is dus heel belangrijk. Daarnaast moet je gaan kijken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Dit wordt uitgerekend aan de hand van hoeveel stroom er nu in huis wordt gebruikt. Houdt wel rekening met de toekomst. De gezinssamenstelling waar jullie nu mee wonen, kan over een aantal jaar natuurlijk weer anders zijn. Denk aan kinderen die erbij komen of juist kinderen die uit huis vertrekken. Het is daarom verstandig om het aantal zonnepanelen over te laten aan het bedrijf die ze gaat leggen. Zij kunnen ook zeggen of het rendabel is voor jullie.
Je schaft natuurlijk geen zonnepanelen aan om daarnaast nog energie af te nemen bij een energiemaatschappij. Als je zonnepanelen laat leggen wil je zelfvoorzienend zijn.