Gevelbekleding

Kunststof gevelbekleding? 4 opties op een rijtje

Gevels van woonhuizen worden steeds minder vaak volledig uit baksteen opgetrokken. Wil je ook een ander materiaal toepassen in het huis dat je gaat bouwen? Grote kans dat je bij kunststof uitkomt. Om je hier wat meer inzicht in te geven, staan in deze tekst 4 opties voor wat betreft kunststof gevelbekleding op een rijtje.

1. Potdekseldelen

Ondanks dat de naam je misschien niet direct iets zegt, is de kans groot dat je deze gevelbekleding van kunststof weleens gezien hebt. Bij potdekselen worden de kunststof panelen horizontaal op de gevel gemonteerd. Elk onderliggend paneel ligt een klein stukje onder het bovenliggende paneel, waardoor een gevel een mooie, strakke uitstraling krijgt. Door de manier van monteren ben je bovendien verzekerd van een goede afwatering. Potdekseldelen staan overigens ook wel bekend als vlotdelen en Zweeds rabat.

2. Rabatdelen

Naast potdekseldelen kan een gevel ook bekleed worden met rabatdelen. Vroeger werd hier vaak hout voor gebruikt, maar tegenwoordig zien we steeds vaker dat mensen kiezen voor de kunststof variant. Qua uitstraling lijken rabatdelen veel op potdekseldelen, maar de montage gebeurt enigszins anders. De kunststof panelen steken niet gedeeltelijk onder elkaar uit, maar schuiven in elkaar. Het gevolg hiervan is dat er een naadloze, strakke uitstraling ontstaat.

3. Schroten

Wie zijn gevel gedeeltelijk met kunststof wil bekleden, kan ook voor schroten kiezen. Deze benaming wordt gebruikt voor de smalle, holle planken die vroeger ook vaak binnen gebruikt werden voor het afwerken van bijvoorbeeld plafonds. De kunststof schroten van vroeger waren alleen niet bepaald sterk en slechts verkrijgbaar in twee kleuren. Inmiddels is dit veranderd en zijn ze oersterk, kleurvast en verkrijgbaar in een groot aantal kleuren. Vandaar dat we deze kunststof gevelbekleding vandaag de dag steeds vaker terugzien.

4. Steenstrips

De vierde en laatste optie die we hier behandelen, zijn steenstrips. Wanneer je deze gevelbekleding voor het eerst ziet, denk je waarschijnlijk dat het bakstenen zijn. Ze hebben inderdaad de natuurlijke uitstraling van steen, maar toch gaat het hier om kunststof gevelbekleding. Dit brengt een groot aantal voordelen met zich mee, waaronder het beperkte onderhoud. Deze gevelbekleding is bovendien verkrijgbaar in verschillende soorten. Naast steenstrips kun je ook voor leisteen en natuursteen kiezen.

Voordelen van kunststof ten opzichte van hout

De bovenstaande kunststof gevelbekleding kan – met uitzondering van de steenstrips – ook in hout uitgevoerd worden. Hout heeft weliswaar een warmere uitstraling dan kunststof, maar toch moet je kunststof niet direct afschrijven. Aan deze gevelbekleding zitten namelijk ook de nodige voordelen. Het grootste voordeel is het onderhoud. In tegenstelling tot hout hoeft kunststof namelijk nauwelijks onderhouden te worden. Waar hout eens in de zoveel jaar behandeld moet worden om het mooi te houden, is dit bij kunststof niet het geval. Als je kunststof gevelbekleding één keer per jaar schoonmaakt, zorg je er al voor dat het mooi blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *