Lakkages in je Woning

Kies voor de hulp van een professional bij lekkages

Of het nu gaat om een daklekkage, of om een lekkende leiding: schakel de hulp van een professional in om deze op te lossen. Specialisten op het gebied van lekkages waarschuwen dat de gevolgen van een langdurig lek in het dak of rond een leiding grote gevolgen kan hebben voor de staat van de woning. Veel mensen herkennen een lekkage pas op het moment dat deze schade al ontstaan is; denk aan de lichtgele vlekken die op wanden of rond het plafond voorkomen. Overigens heeft een lekkage niet alleen impact op de staat van het pand. Het kan ook schadelijk zijn voor de gebruikers hiervan. Verschillende partijen helpen woningbezitters bij een professionele lekdetectie om de bron van een lekkage te achterhalen.

Lekkages komen overal in huis voor

Een van de vervelende eigenschappen van lekkages is het feit, dat je deze overal in huis tegen kunt komen. Denk bijvoorbeeld aan het boren in een muur om een schilderij op te hangen; je loopt het risico een leiding te raken. Of wat te denken van schade aan de dakbedekking, na een hevige storm in de herfst? Ook dit kan het begin vormen van een lekkend dak. Een lekkage in de badkamer ontstaat als gevolg van het verkeerd aansluiten van nieuwe sanitaire voorzieningen, of bijvoorbeeld door hevige corrosie. Tegenwoordig maakt men gebruik van kunststof leidingen, waardoor het risico op lekkages kleiner lijkt. Tegelijkertijd is het bij deze kunststof leidingen essentieel, dat de losse elementen goed op elkaar aansluiten. Speling tussen losse elementen kan leiden tot een lekkage.

Gevolgen van lekkages voor de gezondheid van mensen

Zoals reeds werd aangehaald kan een lekkage in huis van invloed zijn op de gezondheid van bewoners van een pand. Door de lekkage zal de luchtvochtigheid in huis toenemen, als gevolg waarvan reumatische en astmatische klachten verergeren. Daarbij kunnen er na verloop van tijd schimmels groeien op de vochtplekken op een muur of het plafond. Zelfs zonder deze plekken aan te raken, komt een bewoner in aanraking met de sporen van schimmels. Deze zullen al snel in de lucht hangen. Sporen van schimmels verslechteren de weerstand van mensen, waardoor zij eerder ziek zullen zijn.

Lekdetectie: goede eerste stap bij oplossen lekkage

Een vochtplek op een muur kan een reden zijn om direct over te gaan tot het openbreken van de muur. Verstandig is het niet! Een goed alternatief is het laten uitvoeren van een lekdetectie. In Nederland zijn verschillende partijen actief, die woningbezitters hierbij kunnen helpen. Met geavanceerde technieken sporen zij de bron van een lekkage op, om doelgericht voor een oplossing te zorgen. Belangrijk voordeel hiervan is dat er niet onnodig veel schade aan de woning wordt aangericht. Vochtplekken zijn in sommige gevallen ook te verhelpen door de ruimte goed te ventileren en de muren te drogen. Uiteraard nadat de lekkage zelf is opgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *