Zonne-energie opwekken

Is jouw huis geschikt voor zonnepanelen?

Alternatieve energiebronnen zoals zonnepanelen worden steeds populairder. Maar is ieder huis er geschikt voor? Over het algemeen zijn de daken in Nederland wel geschikt om zonnepanelen op te plaatsen, maar er zijn uiteraard uitzonderingen. Om te beginnen is de ligging van het dak belangrijk. Het is niet zo dat deze pal op het zuiden hoeft te liggen, maar op enig moment van de dag moet de zon er natuurlijk wel op schijnen. Ook de helling van het dak is van invloed. Schuine daken op het zuiden zijn het meest geschikt. Het feit dat zonnepanelen schuin moeten staan is omdat ze zo het meeste zonlicht opvangen. Maar ook op platte daken kunnen panelen geplaatst worden, deze worden dan door de verhuurder van zonnepanelen kunstmatig schuin gezet. In dit artikel vertellen we of jouw huis ook geschikt is voor zonnepanelen. 

Het zuiden

Nogmaals, een schuin dak op het zuiden is de meest ideale situatie voor zonnepanelen. Maar ook als je dak meer op het oosten of westen ligt krijgt die nog voldoende zonlicht om zonnepanelen rendabel te maken. Alleen als je dak pal richting het noorden wijst hebben zonnepanelen geen nut. Check ook even of er geen objecten zoals bomen, schoorstenen of andere gebouwen een schaduw over je dak werpen. Vergeet trouwens niet dat een schuin dak altijd twee kanten heeft. Als de ene op het noorden ligt, ligt de andere automatisch op het zuiden. En als een helft op het westen ligt en de andere helft op het oosten, krijgen ze afwisselend ’s ochtends en ’s middags zon en is het wellicht slim om op beide kanten zonnepanelen te plaatsen.

De ruimte

Het is essentieel om genoeg ruimte te hebben op je dak. Grofweg kunnen we zeggen dat je tenminste 10 vierkante meter nodig hebt. Een zonnepaneel is ongeveer 1,5 bij 1 meter en je moet er een flink aantal plaatsen om er rendement uit te halen. Waar een dakraam of schoorsteen zit kun je uiteraard geen zonnepanelen plaatsen. Op een dakkapel kan dat weer wel. Realiseer je wel dat er rondom de gegroepeerde panelen ongeveer 20 centimeter dak vrij moet blijven.

Het aangezicht

De eerste zonnepanelen waren opzichtig en zeer aanwezig op het dak. Gelukkig is er tegenwoordig genoeg keuze in kleur en uitvoering. Op deze manier zijn ze veel beter te integreren op het dak. Het is ook mogelijk om ze rond schoorstenen en dakramen te leggen voor een strakkere look.

Een vergunning?

Over het algemeen is er geen vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen. Behalve als het gaat om beschermde stadsgezichten en monumenten. Op de website van de Rijksoverheid staan de regels hieromtrent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *