Hypothecaire Lening voor Nieuwbouwproject

Hypothecaire lening in orde maken voor nieuwbouw

Wie droomt er niet van het (laten) bouwen van een eigen woning? Een woning die naadloos aansluit op jouw smaak en persoonlijke voorkeuren. Niet alleen qua formaat en indeling, maar ook in de materialen die worden gebruikt bij de bouw van het pand. Om van start te kunnen gaan met nieuwbouw, is het allereerst zaak om de financiën op orde te krijgen. Wat kan ik maximaal lenen voor dit project? Op welk moment heb ik welk deel van de hypothecaire lening nodig? Wie zijn er allemaal betrokken bij het berekenen van mijn maximale hypotheek voor nieuwbouw? In dit artikel lees je er alles over! 

Berekenen van je budget voor nieuwbouw

Hoeveel kan ik lenen? Het is de vraag die veel mensen als eerste stellen, wanneer ze overwegen te starten met een nieuwbouwproject. Je budget bepaalt immers grotendeels de mogelijkheden die je hebt bij het ontwerpen van de woning. Een hypothecaire lening is niet alleen benodigd voor de realisatie van het pand, maar ook voor de aanschaf van de grond. Het helpt om voorafgaand aan de eerste gesprekken met een financieel adviseur of architect een online simulatie uit te voeren. Zo’n simulatie geeft je een eerste indicatie van het bedrag wat je in jouw huidige financiële situatie kunt lenen bij de bank. Let wel, dit is geen definitieve berekening. Er zijn maar een aantal factoren waarnaar gekeken wordt bij zo’n simulatie. 

Verschillende zaken om rekening mee te houden 

Bij het afsluiten van een hypothecaire lening voor de realisatie van nieuwbouw zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Wist je dat het aangeraden wordt om de lening voor de grond los van de lening voor de realisatie van de woning af te sluiten? Of wat te denken van het gegeven, dat je verplicht een architect dient in te schakelen als je van start wilt gaan met een nieuwbouwproject. Dat laatste geldt ook, wanneer je voornemens bent een groot deel van de bouwwerkzaamheden zelf uit te voeren. Zou je geen architect in de arm nemen, dan zal de hypothecaire lening niet worden toegekend door de bank. 

Win advies in bij een financieel adviseur 

Om te voorkomen dat je belangrijke zaken, zoals de reeds genoemde factoren, mist is het verstandig om een gesprek aan te gaan met een financieel adviseur. Deze vertelt je meer over de eisen waaraan voldaan moet worden om de hypothecaire lening toegekend te krijgen. Het gaat hierbij niet alleen om de realisatie van de woning, maar ook om de periode erna. Wist je bijvoorbeeld al dat je zelf het kadaster in moet lichten over de aanstaande verhuizing? 

Let op, geld lenen kost geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *