Coax

Hoe kies ik de beste coaxkabel? Tips + advies

De coaxiale kabel staat bij de meeste mensen toch wel bekend als de coaxkabel… De COAX wordt op zijn beurt weer aangesloten op de CAI (Centrale Antenne Inrichting), en kenmerkt zichzelf door een 2 polige kabel die het mogelijk maakt om beeld en geluid over te dragen. Zo kun je optimaal genieten van de televisie op de hoogst mogelijke kwaliteit, zowel digitaal als analoog. Deze veelgebruikte kabel is echter te verkrijgen in vele soorten, maten, lengtes en ook diverse diktes. Zo kan het nogal een klus zijn om de juiste kabel te kiezen. Wij helpen je daarom een eindje op weg!

Een goede kabel zorgt er voor dat het signaal dat binnenkomt niet of zo min mogelijk wordt verstoord. Hierbij is de vuistregel dat een dikkere kabel over het algemeen een betere bescherming biedt voor het signaal dan een dunnere kabel. Zo is er een beter afscherming aanwezig voor buitenaf en kent het een lagere demping. Daarnaast kun je met een dikkere kabel eenvoudiger een grotere afstand overbruggen.

Een dunnere kabel heeft daarentegen sneller last van binnentreding van storende signalen. Door de mindere afscherming en een hogere demping van de kabel is het tevens lastiger om een stabiel signaal binnen te halen voor grotere afstanden. Voor kortere afstanden kan een dunne kabel nog prima zijn werk doen, maar is daarentegen niet aan te bevelen.

Waar moet ik op letten?

Bij de aankoop van een coax kabel dien je enkele dingen mee te nemen om rekening mee te houden. Zo weet je zeker dat je de juiste kabel mee naar huis neemt en optimaal kunt genieten van ideaal beeld en geluid.

Het is belangrijk om te achterhalen hoeveel MHz door de kabel wordt toegelaten. Je hebt bijvoorbeeld minimaal 900 MHz nodig om televisie te kunnen kijken… Maar de beeldkwaliteit van televisies wordt telkens steeds weer een beetje beter, waardoor je tegenwoordig voor HD of 4K kwaliteit al snel een kabel nodig hebt van minimaal 1700 MHz. Hoe hoger het frequentiebereik; hoe beter. Vraag voor de zekerheid altijd eventjes na bij de verkoper in de winkel of de kabel aansluit bij je wensen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan thuis.

De ideale kabel biedt dus eigenlijk altijd een lage demping, een goede afscherming en biedt een goed signaal voor langere afstanden. Hierbij wordt het koperdraad in het midden van de kabel beschermd door een aluminium omhulsel. Dit omhulsel wordt vervolgens weer beschermd door een koperen omhulsel. Hiermee ben je ideaal beschermd tegen vocht en vuil en is je ontvangst nagenoeg optimaal te noemen.

Een goede coaxkabel kenmerkt zich daarnaast ook door het aanwezige keurmerk; Kabel Keur Keurmerk. Deze vind je terug op de kabel zelf en de verpakking. Dit is een bevestiging dat de kabel voldoet aan hoge eisen. Zo, nu ben je helemaal op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *