bouwgids

Hoe herken je asbest in huis?

Asbest is pas verboden in België sinds 1998. Er bestaat dus een grote kans dat dit materiaal aanwezig is in je woning als die gebouwd is tussen tussen 1945 en 1998. Het populaire bouwmateriaal werd immers vaak gebruikt voor golfplaten op het dak of om buizen te isoleren. Voor wie zeker wil zijn, is het dus tijd voor een asbestdiagnose.

asbest

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal soorten minerale vezels. Tijdens de 20ste eeuw werden asbestvezels op grote schaal in talrijke producten verwerkt. Tegenwoordig zijn we ons bewust van de gezondheidsrisico’s van dit materiaal. Wat het fenomeen vooral moeilijk maakt, is dat de fijne, miscroscopisch kleine vezels niet altijd met het blote oof waarneembaar zijn.

Het gevaar van dit bouwmateriaal hangt niet alleen af van het soort vezels maar vooral van de mate waarin deze vezels gebonden zijn met andere materialen en van de staat van dit bindingsmateriaal. Asbest betekent niet automatisch gevaar.  Het is helemaal niet gevaarlijk om naar asbest te kijken of het aan te raken als het in goede staat is. Er ontstaat alleen een risico als de materialen uiteenvallen in fijne vezels die zich verspreiden in de lucht. Op dat ogenblik kunnen ze immers door inademing de longen bereiken.

Wanneer is asbest gevaarlijk?

Is dit materiaal gebruikt in of rond je woning? Dan mag je dit zeker niet breken, bewerken, beschadigen of reinigen. Dit is bij wet verboden en vooral uiterst schadelijk voor je gezondheid.

  • Gevaar bij verouderd of verweerd asbest. Asbestvezels zijn verbonden aan een dragermateriaal. Eens de drager zijn stevigheid verliest kunnen de vezels loskomen en bestaat het risico dat ze ingeademd worden. Verouderde golfplaten zijn dus zeer schadelijk.
  • Verhoogd risico bij langdurige blootstelling. Vooral mensen die met asbest werken lopen een verhoogd risico.

asbest

Hoe moet asbest verwijderd worden?

  • Visuele inspectie.
  • Afbakenen veiligheidszone.
  • De elementen veilig verwijderen met de juiste apparatuur.
  • Zorgvuldig wegdragen en inpakken.

Ben je niet zeker of dit bouwmateriaal in je woning gebruikt werd? Vraag een gratis visuele analyse bij de asbestdokter.

asbest

1 thought on “Hoe herken je asbest in huis?”

  1. Duidelijke informatie over hoe je asbest herkent en wat de gevaren hiervan zijn. Ik heb namelijk een huis bezichtigd dat met asbest gebouwd is. Als ik het goed begrijp is asbest pas gevaarlijk als het verouderd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *