Technische Banen

Hoe bouw jij aan je dromen?

Wanneer je kiest voor een technische baan in de bouwsector, dan werk je aan dromen van verschillende mensen. Jij zorgt er mede voor dat dromen gestalte krijgen. Een mooi huis voor een gezin, een brug voor een goede infrastructuur. Ook kun je bouwen aan de meest mooie gebouwen zoals, ziekenhuizen, kantoorpanden en fabrieken. Je kan als baggeraar een mooi eiland bouwen. Verschillende banen zijn er in de bouw, met ieder zijn eigen invulling aan het te bouwen object. Het begint eerst met een droom, en jij mag meewerken om deze dromen te verwezenlijken.

Hieronder staan 10 beroepen die meewerken aan de dromen. 

Bekister/ijzervlechter

Met de plannen en werktekeningen ga je aan de slag. Je maakt mallen van hout, ook wel bekisting genoemd. Je verstevigt beton met ijzeren vlechtwerk of wapening.

Daarvoor knip, buig en verbind je metalen staven.Voor grote bouwprojecten werk je met reeds geprefabriceerde metalen bekistingselementen die je aan elkaar weet te verbinden. Daarna stort je het beton in de bekisting, hierdoor zorg je voor een stevige fundering.

Metselaar

Je voert het metselwerk uit in het bouwproces. Na het lezen van de plannen en werktekeningen ga je aan de slag. Bovenop de fundering kun jij de muren optrekken. Muren van baksteen, betonblokken of geprefabriceerde bouwelementen. Je legt rioleringen aan en voert isolatie- en afdichting werkzaamheden uit. Na het metselen ga je de muren voegen. Naast nieuwbouw voer je ook renovatie- en restauratiewerkzaamheden uit. En met siermetselwerk weet je de finishing touch aan te brengen.  

Dakdekker

Je doet de voorbewerking van verschillende soorten dakbedekking elementen. Na het voorbereidende werk plaats je alle materialen om de gebouwen wind en regenvrij te maken. Er zijn verschillende soorten dakbedekkingen, zoals pannen, leien, golfplaten, bitumen en epdm. Je bent bekend met alle soorten dakbedekkingen en wijze van aanbrengen. Dit doe je zowel bij nieuwbouwwerkzaamheden als ook bij  renovatiewerkzaamheden. 

Lasser 

Je verbindt stukken metaal door middel van hitte en/of druk op de plaats van de verbinding. Indien nodig, gebruik je ook een toevoegmetaal van dezelfde aard als het te verbinden metaal. Je last volgens verschillende technieken, zoals autogeen, elektrode, mig, tig of mag lassen. 

Asbestverwijderaar

In de werkomgeving met asbest, verwijder, verpak en vervoer je het asbest op een veilige manier. De start van de werkzaamheden bestaat uit het veiligstellen van de werkomgeving, dit door hekken en/of steigers te plaatsen. Hierna spoor je het asbest op, om daarna het te saneren en de plek te ontsmetten. Tijdens deze werkzaamheden gebruik je verschillende gereedschappen zoals stofzuigers en schrapers. Je draagt zorg voor de uitvoering volgens strikte procedures met inachtneming van alle veiligheids- en milieuregels. 

Glaswerker

Je plaatst glas in alle verschillende objecten. Dit doe je in ramen, deuren of wanden. In de voorbereiding weet je de juiste maten op te meten en het juiste soort glas te bepalen. Je zorgt voor de bestelling van het glas en weet dit op de juiste maat te snijden. Bij het plaatsen van het glas zorg je voor een waterdichte verbinding.

Landmeter

Je doet metingen van bebouwde- en onbebouwde stukken grond. Door deze metingen weet je de grenzen te bepalen en hier ook een waarde aan te hangen. Met deze gegevens teken je ook voor plannen en kaarten. Je tekent plannen en kaarten en je bepaalt de aard en de afmetingen van bestaande of nieuw te bouwen objecten. 

Pijpfitter 

Als pijpfitter maak je leidingdelen uit verschillende materialen, zoals kunstof en metaal. Je maakt buizen, verbindingsstukken en bochten voor de bouw. Je start met een tekening te lezen en van daaruit weet je de juiste geprefabriceerde stukken te maken.

Hierna kunnen deze geprefabriceerde stukken worden aangebracht in de bouw. 

Monteur centrale verwarmingsinstallaties

Je plaatst verwarmingssystemen en brandstoftanks. Tevens zorg je voor het onderhoud en weet je storingen te herstellen. Je plaatst, regelt, onderhoud en herstelt installaties voor centrale verwarming. Je weet verschillende materialen te bewerken zoals kunstof en verschillende metalen. Je maakt buizen op maat en weet de juiste verbindingen te maken.

Van alle nieuwe installaties t.b.v. de energietransitie ben je op de hoogte. Nieuwe technieken hierin weet je aan te brengen en goed te onderhouden. Mede dankzij jouw installatiewerk wordt er minder CO2 uitgestoten. 

Elektrotechnisch installateur 

De elektrische voorzieningen tijdens de bouw is jouw werk. Je installeert nieuwe elektrische  installaties, je vernieuwt bestaande elektrische installaties of breidt deze uit. Je werkt volgens een bouwplan uit.Weet deze goed te lezen en toe te passen op de bouw. 

Je legt kabels, buizen en monteert draag- en gootsystemen. Daarna breng je alle technische installaties aan. Hierbij houd je altijd rekening met de strikte werk- en veiligheidsprotocollen. Door jouw werkzaamheden worden gebouwen verwarmd en verlicht. 

Mensen blijven dromen. Kies je voor een baan in de techniek mag je naast dromen ook meewerken aan het vervullen van wensen en dromen. Een baan die veel uitdaging en voldoening kan geven. De technieken blijven veranderen, hierin zul je moeten meegroeien. Dit geeft aan dat je veel van jouw leergierigheid en voldoening hierin kwijt kunt. Samen met een technisch uitzendbureau kun jij kiezen, welke match het beste bij jou past. Welk bedrijf past bij jou?

Maak jij dromen waar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *