assesteen bezetten

Hoe behandel of bezet je assesteen?

Wie een oudere woning renoveert, botst al eens op assesteen. Wat voor steen is dit precies? En hoe kan je deze zendersteen na het strippen opnieuw egaal maken en bepleisteren? Omdat sintelsteen door de ouderdom relatief makkelijk afbrokkelt, willen veel verbouwers immers weten hoe je er nieuwe gevelbezetting kan overzetten. Of hoe je je binnenmuur uit slakkenbeton opnieuw egaal krijgt. Goed nieuws alvast is dat assesteen (in tegenstelling met asbest bijvoorbeeld) niet gevaarlijk is bij afbraak. Het werd voornamelijk gebruikt om zwaar beton lichter te maken.

assesteen

Waaruit bestaat assesteen?

Om te beginnen zijn er in de volksmond voor assesteen behoorlijk wat synoniemen in omloop.  Synoniemen zijn zendersteen, assebeton, sintelbeton, sintelsteen , slakkenbeton en hoogovencement.

Als we over cement praten, bedoelen we wereldwijd impliciet bijna altijd portlandcement. Portlandcement is een gepatenteerde cementsoort sinds 1824. De naam portland verwijst naar de portlandsteen, een grijze kalksteen uit Doshershire, die werd gezien als de meest prestigieuze bouwsteen uit die tijd. In Nederland en België wordt in plaats van portlandcement echter ook hoogovencement gebruikt.

Hoogovencement bestaat voor een belangrijk deel uit een slakproduct dat overblijft bij het maken van ruwijzer dat voornamelijk wordt gebruikt bij voor de productie van staal. Gemalen hoogovenslak is dus  een bijproduct dat ontstaat bij de productie van ruwijzer in het hoogovenproces.

Slakkenbeton is relatief licht beton. Het wordt gemaakt met sintel of hoogovenslakken als het ruwe aggregaat of toeslagstof bij de betonbereiding.

Wat zijn nu de specifieke gegevens van dit type bouwsteen of materiaal? Assesteen bevat in hoofdzaak siliciumdioxide, calciumoxide, magnesiumoxide en aluminiumoxide. Zoals hierboven vermeld is het echter volkomen veilig bij afbraak.

Hoe nieuwe bezetting plaatsen?

Eens de assesteen volledig bloot is komen te liggen, moet er opnieuw ‘iets’ tegen om op te pleisteren. Trouwens, als er nog resten op de kale muren zijn, haal je die er best ook af. Omdat sintel een hittebehandeling ondergaan heeft, kan je opteren voor tras-kalk als bezetting. Tras is een soort natuurlijk lavagesteente dat goed bindt met hydraulische kalk (calciumhydroxide).

Zorg er eerst en vooral voor dat de muur volledig droog en stofvrij is.  Om na te gaan of de muur volledig droog is, gebruik je best niet je hand maar gespecialiseerde apparatuur of laat je de vochtigheidsgraad meten. Om de muur stofvrij te maken, gebruik je best een stalen borstel of schuurborstel. Met oud metselwerk is het normaal dat muren soms onregelmatig zijn. Naargelang de onregelmatigheid van de muur moet je soms een dikkere pleisterlaag voorzien. Ofwel kan je een voorzetwand in gyproc plaatsen, maar dan verlies je uiteraard plaats.

Oude muren bezet je best met een waterwerende cementlaag tot op een hoogte van 1,20 m. Al dan niet eerst geïnjecteerd. Dit zorgt er alvast voor dat je een goede ondergrond hebt voor het bepleisteren. Vochtproblemen zijn hierdoor uitgesloten. Doe je dit niet, wees dan niet verwonderd als er later vochtplekken verschijnen. De oude waterkeringslaag (als die er al zit) is immers meestal niet meer in een goeie staat.

Behandel oude muren ook steeds met een primer. Dit zorgt er voor dat het (onzichtbare) stof gefixeerd wordt, en dat de oude stenen hun zuigkracht verliezen.  Zo krijg je een gelijkmatige droging waardoor barsten vermeden worden. Indien de muren echt barsten of zware oneffenheden blijven vertonen, vul dan eerst alles uit in een eerste laag waarin een glasvezelwapening is aangebracht over de totale oppervlakte. Zo staat de muur al recht en zal hij later niet barsten.

Tenslotte wordt voor dit karwei aangeraden om je op zijn minst te laten bijstaan door een goede vakman.

assesteen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *