Asbest laten verwijderen in een oude boerderij

Eerste hulp bij jouw boerderij verbouwing

Voor heel veel mensen is het een droom om op een boerderij te wonen. Als je de kans krijgt om een boerderij te kopen, dan neem je die natuurlijk met beide handen aan. Dat begrijpen wij heel goed. De kans is groot dat je een hoop moet verbouwen als je er gaat wonen. Waar je allemaal op moet letten vertellen we je hieronder.

Doe een asbest inventarisatie

Heel veel oude gebouwen bevatten asbest. Als je een boerderij koopt die al jaren dezelfde eigenaren had, dan is de kans groot dat ook jouw boerderij asbest bevat. Ga er maar niet vanuit dat die asbest ooit verwijderd is. Nu je toch gaat verbouwen is het wel verstandig om deze te laten verwijderen. 

Veel eigenaren zijn zich van geen kwaad bewust. Je zult dus echt een professional moeten inschakelen om te inventariseren of er asbest aanwezig is. Mocht er sprake zijn van asbest kan deze professional ook meteen zien welke soort asbest er dan aanwezig is. 

Het asbest verwijderen

Uit de inventarisatie kan dus blijken dat jouw net aangekochte boerderij asbest bevat. Dat moet uiteraard verwijderd worden. Alleen is dat nog niet zo makkelijk. Je hebt met een gevaarlijke stof te maken, dus daar hangen ook allerlei restricties aan. 

Vergunningen aanvragen

Allereerst moet je allerlei vergunningen aanvragen bij de gemeente. Je kunt niet in een keer beginnen met het verwijderen van asbest. Om die vergunningen te krijgen moet je aan kunnen tonen dat er asbest aanwezig is. Daar heb je dat deskundigenrapport van de asbestinventarisatie voor nodig. 

De gemeente zal bekijken of je de vergunningen krijgt. Als dat is geregeld moet je zorgen dat je een professioneel bedrijf inschakelt om de asbest daadwerkelijk weg te halen. Zij weten welke bescherming ze nodig hebben. 

De kosten berekenen

Als je een professionele partij in moet schakelen dan kost je dat natuurlijk geld. Alleen wat zijn de asbest verwijderen kosten in totaal? Helaas zijn die kosten moeilijk te bepalen, omdat de berekening van verschillende factoren afhangt. Zo is het natuurlijk goedkoper om asbest te verwijderen op een plek waar je gemakkelijk bij kan, dan op een plek die heel moeilijk te bereiken is.

Stel je hebt een golfplaten dak op de schuur van jouw boerderij liggen en die golfplaten bevatten asbest. Dan kun je uitgaan van zo’n € 7 tot € 10 euro per vierkante meter. Zo krijg je in elk geval een indicatie van de kosten. Houd er wel rekening mee dat er ook nog kosten bijkomen voor de afvoer van het asbest. Laat daarom altijd eerst een maatwerk offerte maken, zodat je een indicatie hebt van de totale kosten.

Het verwijder proces

Als je akkoord bent met de maatwerk offerte is het tijd om echt actie te ondernemen. Het asbest moet hoe dan ook verwijderd worden. Alhoewel je daar tegenwoordig niet meer toe verplicht bent. De gemeente kan je wel dwingen tot een verwijdering als zij erachter komen dat een van jouw gebouwen asbest bevat. 

Daarom is asbest verwijderen altijd verstandig als je meteen ergens gaat wonen. Als je een professionele partij inschakelt, nemen zij heel het werk bij jou uit handen. Zij zorgen voor een algehele renovatie aan jouw dak. Samen spreken jullie een datum af, waarop niemand thuis mag zijn. De hele boerderij wordt dan afgesloten om aan het werk te beginnen. 

Als alles verwijderd is, wordt er ook meteen een nieuw dak opgelegd. Het totale proces van verwijderen tot een nieuw dak plaatsen duurt ongeveer een week. Natuurlijk is dat wel afhankelijk van de weersomstandigheden. 

Na de verwijdering kan de boerderij verbouwing dan echt beginnen. Dan is de taak aan jullie om er een droomboerderij van te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *