Adembescherming van 3M

Alles over adembescherming

Onder adembescherming vallen allerlei soorten mondmaskers, die jou beschermen tegen stoffen van buitenaf. Dat kunnen stofdeeltjes zijn, maar bijvoorbeeld ook giftige of schadelijke dampen of gassen. Deze maskers zijn ontworpen om de longen zo goed mogelijk te beschermen en daarom is het ook verstandig om deze te dragen. Maar, wanneer draag je ze? Wat voor soorten zijn er en wat zijn de verschillen daar tussen? 

Welke adembescherming kennen we?

Er zijn verschillende soorten adembescherming, die je kunt dragen. De een past beter bij het ene beroep en de ander bij een ander beroep. De adembescherming die onder andere kunt kennen, zijn: 

  • Stofmaskers
  • Halfgelaatsmaskers
  • Volgelaatsmaskers
  • Aanblaassystemen
  • Vluchtmasker
  • Luchtkappen

De 3M stofmaskers

De 3M stofmaskers zijn te koop met drie verschillende filterklassen: FFP1, FFP2 en FFP3. De filterklasse zegt allereerst iets over hoe goed het masker bestand is tegen de giftige stoffen. Filterklasse 1 biedt een bescherming van 80%, filterklasse 2 beschermt tot 94% en filterklasse 3 tot 99,95%. Daarnaast kun je natuurlijk een filter van klasse 2, langer ophouden dan een stofmasker met filterklasse 1. 

Een stofmasker met filterklasse 1 is geschikt als je bijvoorbeeld met een hogedrukspuit werkt. Het masker beschermt je dan tegen de nevel van zeepresten. Ook als je bijvoorbeeld gaat metselen is een FFP1 masker voldoende, deze beschermt je namelijk al tegen het steenpoeder. Dit geldt ook voor het zagen, slijpen, boren en schuren van cement, mesplamuur en vulmateriaal. 

Werk je met gassen en dampen van organische samenstelling met een kookpunt boven de 65 graden of concentraties daarvan? Dan is het sterk aan te raden om een stofmasker met filtertype 2 te gebruiken. Hetzelfde geldt als je werkt met anorganische gassen en dampen, bijvoorbeeld chloor, waterstofsulfide, waterstofcyanide en de concentratie van deze. Mocht u met een van deze gassen, dampen of concentraties in aanraking komen in je werkzaamheden, dan draag je dus een stofmasker 3M FFP2. 

Deeltjes en de concentraties ervan horen onder filterklasse 3. Maar, ook het verwijderen van asbest valt hieronder. Daarnaast is een filterklasse 3 stofmasker geschikt voor het verwijderen van verf, dat chroom bevat. Zo’n masker draag je ook bij het lassen bijvoorbeeld. Een 3M FFP3 masker is dus geschikt als je met een van bovenstaande in aanraking komt. 

De 3M halfgelaatsmaskers

Een halfgelaatsmasker gebruik je wanneer je vaker een klus moet doen. Deze maskers zijn ideaal, omdat je alleen de filters hoeft te vervangen. Zo’n masker is dan voordeliger dan een stofmasker. Je gebruikt een halfgelaatsmasker bijvoorbeeld als je werkt met chemische stoffen, of je die nou inspecteert of er monstername van maakt. Ook wordt zo’n masker geadviseerd als er organische dampen vrij kunnen komen, dit is het geval als je bijvoorbeeld aan het asfalteren bent. Ook bij lijmen en solderen komt een 3M halfgelaatsmasker van pas. 

De volgelaatsmaskers 

Zoals het woord het al zegt, gaan deze maskers over je hele gezicht heen. De maskers dienen besteld te worden met de juiste filter. Deze filter is niet inbegrepen, omdat deze afhankelijk is van jouw werkzaamheden. Als je weet welke filter je nodig hebt is het belangrijk om de producten van hetzelfde merk aan te schaffen, dit heeft te maken met de certificering die op de producten gelden. Koop daarom nooit een masker van het ene merk en de filter van het andere.

Zo’n volgelaatsmasker is bijvoorbeeld geschikt voor het afbranden van oude verflagen. Maar ook als je bijvoorbeeld in contact komt met schimmelsporen. Een volgelaatsmasker is ook verstandig om te gebruiken bij het lassen van roestvrij staal. 

De overige maskers

Naast bovenstaande maskers heb je bijvoorbeeld ook nog aanblaassystemen. Deze zijn geschikt voor klussen, waarbij je meer bescherming nodig hebt. Naast de bescherming tegen schadelijke stoffen, zorgt deze er ook voor dat er frisse lucht in je masker komt. 

Dan zijn er ook nog vluchtmaskers. Dit zijn eigenlijk simpele gasmaskers. Zoals de naam al zegt, zijn deze maskers gemaakt om te vluchten, waardoor ze dus ook maar korte bescherming kunnen bieden. Als je in een fabriek met schadelijke gassen werkt, is het verstandig om zo’n masker altijd bij je te dragen.

Als laatste hebben we de luchtkappen. Bij deze adembescherming wordt er schone lucht naar jou toegevoerd door middel van een leidingnet systeem. Het voordeel van zo’n luchtkap is dat je onbeperkt kunt beschikken over schone lucht. Het nadeel is dat je wel afhankelijk bent van de lengte van de luchtslang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *