Man en Vrouw op een Houten Bouw

Eerste hulp bij houten kozijnen repareren

Hebben jullie thuis houten kozijnen? Dan is het verstandig om te leren hoe je deze kunt repareren. Dit klusje is namelijk erg eenvoudig en scheelt je een hoop kosten als je het zelf kunt. Naast de reparatie van houten kozijnen leren we je ook hoe je houtrot kunt herstellen. Met deze kennis en kunde bespaar je jezelf een hoop onderhoudskosten. In deze blog leer je er alles over!

Hoe voorkom je houtrot?

Hout is een natuurproduct met heel veel voordelen, maar helaas is houtrot niet te voorkomen. Wel kun je betere keuzes maken betreft hout. Dit materiaal is er namelijk in verschillende soorten. Elke soort heeft weer zijn eigen kwaliteiten. Hoe goed de kwaliteit is, bepaalt ook hoe lang het hout mee gaat. Een zachte houtsoort heeft bijvoorbeeld lang niet zo’n lange levensduur als hardhout.

Hoe je het ook went of keert, uiteindelijk heb je met alle soorten hout kans op houtrot. Dit ontstaat als hout nat wordt en niet snel genoeg kan drogen. Uiteindelijk ontstaat er schimmel op het hout en kan het hout uiteenvallen of verteren tot poeder. In beide gevallen heb je te maken met houtrot.

Houtrot kan op de meest vervelende plekken ontstaan. Denk aan de hoeken van je houten kozijnen, maar ook van je houten dorpels en deuren. Hierdoor kunnen flinke kieren ontstaan, waardoor de isolatie ook niet meer werkt. Gelukkig kun je deze problemen oplossen met houtrotvuller.

Hoe behandel je houtrot?

Je hebt dus houtrotvuller nodig om de gaten en kieren die ontstaan door de rotting te vullen. Dit product is in verschillende vormen te koop. Het product verschilt per merk en heeft dan ook steeds een andere aanpak nodig. 

Kies de houtrotvuller

Een houtrotvuller kan gaten tot 5 cm vullen. Hoe je dat gat moet opvullen, hangt echter af van het product. Soms is het nodig om 2 dunne lagen aan te brengen in plaats van een dikke laag. Uiteraard is een dunne laag sneller droog dan een dikke laag. Alhoewel er ook een verschil zit in de droogtijd van de producten. Zo heb je bijvoorbeeld ook een houtrotvuller die sneldrogend is. 

Het behandelplan

Als je de houtrotvuller hebt gekozen is het tijd om de rotte plekken te gaan behandelen. Allereerst moet je alle rotte plekken van het hout verwijderen. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt en dat je geen plekken laat zitten. Vraag desnoods hulp om mee te kijken of je echt alles verwijderd hebt. Als er rotte plekken blijven zitten, kan het namelijk verder gaan rotten.

Twijfel je toch of je niet plekken vergeten bent of kun je het moeilijk zien? Breng dan altijd houtrotstop aan voor de zekerheid. Zo ben je er zeker van dat het hout niet verder kan gaan rotten, als je niet alles hebt weggehaald. De houtrotstop herstelt namelijk deze plekken. 

Vervolgens kun je de houtrotvuller aan gaan brengen op de plekken waar het nodig is. Volg altijd de voorschriften die op het product staan aangegeven. Elk merk en product is anders, waardoor we niet één behandeling kunnen beschrijven. Het beste is om de behandelingsvoorschriften te volgen. Dan weet je ook zeker dat je het houtrot goed behandelt.

Afhankelijk van de droogtijd van het product, kun je deze daarna bewerken. Dit kan zowel met een beitel, schaaf of schuurpapier. Let er wel op dat de houtrotvuller goed is uitgehard. Anders heeft de behandeling alsnog geen zin gehad. Na het bewerken kun je het kozijn, de deur of de dorpel weer in de gewenste kleur schilderen. Binnen de kortste keren ziet alles er weer netjes uit en is er geen schade meer te zien. Zo zie je maar weer dat je deze klus zelf kunt klaren! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *