Een nieuw huis kopen is altijd spannend. Op het eerste gezicht lijkt het een droomhuis, maar dat moet altijd weer blijken als het af is. Vaak kom je tijdens het inrichten toch kleine of grote dingen tegen waar je niet zo tevreden over bent. Je kunt ook pas later op die dingen stuiten. Daarom zetten we belangrijke punten op een rijtje, waar je extra aandacht aan moet geven. Als je huis af is, heb je namelijk geen zin in nog een verbouwing.
Muurtje eruit of laten staan?
Laten we voorop stellen dat niet elke muur zomaar eruit kan. Sommige muren zijn draagmuren en die moeten dus verplicht blijven staan. Er zijn echter wel muren in huis, die je er wel uit kunt halen. Veel mensen kiezen ervoor om de ruimte groter te maken. Zo kun je bijvoorbeeld van 2 slaapkamers, een grote slaapkamer maken. Of je maakt van de woonkamer en keuken, één grote ruimte. Zo krijg je meer het effect van een woonkeuken, wat trouwens momenteel enorm trendy is. Door een muur te verwijderen, kun je wellicht wel die grote hoekkeuken creëren, waar je al zolang over droomt. Of je kunt wel eindelijk een kookeiland kwijt met een aantal barstoelen. Zo’n muurtje verwijderen kan dus tot best veel mooie creaties leiden. Denk daar dus goed over na, want anders krijg je er misschien later toch spijt van als je het niet doet. Over een paar maanden besef je dan toch dat de keuken te klein is, wil je toch de muur eruit en moet er een hele nieuwe keuken aangeschaft worden om de ruimte te vullen. Of te wel daar gaan veel meer kosten en tijd in zitten.
De verlichting in huis
Voordat je je huis in gaat richten, moet je altijd kijken of er genoeg verlichting is. Dit klinkt misschien heel raar, want je kunt op elk later moment toch een extra lamp aanschaffen of ophangen. Maar, het gaat natuurlijk niet alleen om kunstlicht, het gaat ook voornamelijk om natuurlijk licht. De vraag is dus of je wel genoeg ramen hebt en of die groot genoeg zijn. Als je bijvoorbeeld dus een muur weg haalt tussen de keuken en de woonkamer, dan creëer je vaak automatisch meer lichtinval. Zo’n muur eruit slopen kan dus tot veel meer voordelen leiden. Een andere optie is natuurlijk om een nieuw of extra raam te laten plaatsen. Je kunt dan beter eerst kunststof kozijnen kosten berekenen, zodat je een idee krijgt of deze kleine verbouwing nog in het budget gaat passen.
Een vloerverwarming of toch niet?
Overal zitten voor- en nadelen aan, zo ook aan vloerverwarming. Het grote voordeel is natuurlijk dat je nooit meer op een koude vloer hoeft te lopen. Dat is niet alleen ideaal voor jezelf, maar ook als je kleine kinderen hebt die vaak op hun blote voetjes, handen en knietjes zich door het huis bewegen. Bovendien kun je je huis veel leuker inrichten, want alle verwarmingen kunnen van de muren af. Dit maakt het mogelijk om de banken tegen de muren aan te zetten bijvoorbeeld, wat voorheen misschien niet kon. Wellicht kun je nu wel een kast op die plek kwijt, waar voorheen een verwarming hing. Kortom, er zijn wel voordelen op te noemen, waarom je een vloerverwarming aan moet schaffen. Een nadeel kan zijn dat je vloerverwarming niet zo snel op elk gewenst moment kan laten leggen. Er is natuurlijk wel veel mogelijk, maar in dit geval moet heel de vloer eruit. Dit betekent dat als jij na een aantal maanden in het huis te hebben gewoond er toch voor kiest om vloerverwarming aan te schaffen, dat er een kleine verbouwing uitgevoerd moet worden. Alle meubels moeten eruit, eveneens als de vloer, want daaronder wordt de verwarming gemonteerd. Dat wordt dus best een aardige klus. Daarom is het beter om vooraf te beslissen of je een vloerverwarming wil of niet.