De Vries, Houten Trappen

Een houten trap in huis? Dit zijn de mogelijkheden

Je hebt al jaren vloerbedekking op jouw trap en daar wil je nu van af. Je weet al dat er een trap van hout moet komen. Alleen weet je nog niet wat de mogelijkheden zijn. Een houten trap is in ieder geval hygiënischer dan tapijt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de verschillende trappen van hout.

Voordelen van een houten trap

De kans dat je neigt naar een houten trap is groot. Alleen zijn er altijd nog twijfels natuurlijk. Misschien wil je wel een stalen trap, omdat die beter bij jouw industriële woonstijl past. Toch zouden wij aanraden om dan alsnog voor een trap van hout te kiezen. 

Ten eerste is een houten trap een echte sfeermaker. Als jouw interieur eentonig is, dan is het een verstandige keuze om voor een houten trap te kiezen. De natuurlijke kleur die het hout heeft zorgt namelijk voor een warm en knus gevoel. Een eentonig interieur kan die warmte en knusheid zeker gebruiken. 

Bovendien is hout ook gemakkelijk te bewerken. We kunnen de houten trap dan ook aanpassen naar jouw voorkeuren en wensen. Zo creëren we een moderne, klassieke of design trap, die geheel bij jouw woonstijl past.

Natuurlijk is het wel belangrijk om voor een houten trap te kiezen, waarvan het hout gecertificeerd is. Hout met het FSC-keurmerk is op een sociaal en ecologisch verantwoorde manier geproduceerd. Dat maakt dat je ook een steentje bijdraagt aan het milieu. Duurzaamheid is namelijk heel belangrijk, ook in jouw interieur.

De verschillende mogelijkheden

Als je de definitieve keuze hebt gemaakt om voor een trap van hout te kiezen, dan zijn er nog verschillende mogelijkheden. De eerste vraag is altijd of je voor een open of dichte trap kiest. Een open trap is prachtig als deze uitkomt in de woonkamer. Je creëert dan meer diepte, waardoor de woonkamer optisch groter lijkt. Praktisch is een open trap niet, voornamelijk als je kinderen en huisdieren hebt zul je jouw open trap snel dicht willen maken. 

Daarna moet je nog een keuze maken tussen de verschillende soorten hout. Dat hangt vaak ook af van jouw interieur en voor welke uitstraling je wil kiezen. Wil je bijvoorbeeld de luxe uitstraling van jouw woonkamer doortrekken naar de trap? Dan kies je bijvoorbeeld voor een donker notenhouten trap of een robuuste hardhout variant. 

Wellicht heb je wel een eikenhouten vloer en wil je die vloer als het ware doortrekken naar jouw trap. Zo krijg je een geheel en wordt de trap nog meer bij de woonkamer betrokken. In dat geval kies je voor een eikenhouten trap en is de kleur ook meteen bepaald.

Zit jouw trap achter een dichte deur? Dan moet je wellicht wel nog de kleur bepalen. Kies bijvoorbeeld voor een mooie chocoladebruine kleur, omdat die wat luxe uitstraalt. Wellicht is dat wel te donker als je ‘s nachts de trap af moet. Dan is onbehandeld eikenhout misschien een betere optie.

Als laatste is het belangrijk om te bedenken of jullie de hele trap willen vervangen of juist alleen de treden willen renoveren. Je hebt namelijk de mogelijkheid om voor losse traptreden te kiezen. Met eiken traptreden krijg je eigenlijk hetzelfde effect als met een eikenhouten trap. Losse traptreden zijn bijvoorbeeld ideaal als je een open trap wil blijven behouden. Zo hoef je alleen losse traptreden toe te voegen. 

Wil je op een later moment de trap toch dicht maken, omdat je kleine kinderen krijgt? Dan kun je een trap altijd dicht laten maken met stootborden. Deze zijn er in dezelfde kleuren, structuren en materialen. Ben je na het lezen van dit artikel nog steeds aan het twijfelen over de juiste trap, neem dan vrijblijvend contact op, met “De Vries Trappen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *