Doe-het-zelver veranderd een raam

Dit moet je vervangen bij het kopen van een oude woning

We zijn dol op oude huizen. Ze hebben een authentiek karakter, waar we graag in wonen. De uitstraling van oude huizen doet ons denken aan vroeger. Het brengt ons terug naar de tijd van je grootouders. Dat je een oude woning wil kopen is dan ook heel goed te begrijpen. Alleen moet je vaak wel een aantal dingen veranderen. Welke dingen dat precies zijn, lees je in dit artikel. 

De isolatie

Oude huizen zijn vaak slecht geïsoleerd. Dat zul je meteen merken wanneer je er komt te wonen. Je hebt koude voeten in de winter en je verliest ontzettend veel warmte als je gaat stoken. Dit kan komen doordat het dak niet is geïsoleerd of omdat er geen gebruik is gemaakt van spouwmuurisolatie.

Het is daarom echt aan te raden om te beginnen met het isoleren van je woning. Het is een investering waar je zelf heel veel profijt van gaat hebben. Het is daarom echt de moeite waard om voor verschillende isolatiemogelijkheden te kiezen. 

Isolatie gaat je helpen om er een comfortabele woning van te maken. Terwijl je wel het authentieke karakter kunt aanhouden. Aan de uitstraling van je woning hoeft namelijk niks te gebeuren. Jouw woning blijft in de oude staat bestaan. 

De kozijnen

In oude huizen kom je vaak nog houten kozijnen tegen. Doordat dit zachthout is kan er houtrot ontstaan in de kozijnen. Het is daarom heel goed om de kozijnen te vervangen. Kies bijvoorbeeld voor kunststof kozijnen, die een lange tijd meegaan. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je woning beter geïsoleerd is.

Naast het houtrot, zijn de ramen vaak ook slecht geïsoleerd. Door voor kunststof kozijnen te kiezen, kun je ook meteen duurzame ramen krijgen. Denk aan dubbel of zelfs triple glas. Bij kunststof kozijnen Haren kun je ze zelf samenstellen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor zwarte kozijnen als die kleur bijvoorbeeld ook terugkomt in het interieur.

Zo zorg je ervoor dat de woning nog steeds zijn authentieke karakter behoudt, maar dat je wel een moderne inrichting creëert, die ook nog eens met elkaar samenhangt. Datzelfde kan natuurlijk ook gelden voor witte kozijnen, als wit veel terugkomt in de woning. 

De verwarming

Naast het ontbreken van goede isolatie, zijn de verwarmingen vaak ook niet optimaal. In oude woningen heb je vaak verouderde cv-systemen of juist gaskachels. Daar zul je vanaf willen als je intrekt in die woning. Als je verstandig bent, beslis je hier al snel over, voordat je alles gaat inrichten.

Als je op tijd beslist, kun je namelijk nog kiezen voor een vloerverwarming. Het ziet er namelijk veel mooier uit als je geen verwarmingsbuizen over de muur hebt lopen. Ook al zijn radiatoren tegenwoordig in de meest luxe uitvoeringen te koop. Het blijft voor sommige mensen toch een punt van irritatie. 

Hoe je het wendt of keert, een radiator zorgt voor ruimteverlies. Je zult de bank bijvoorbeeld niet helemaal onder het raam kunnen zetten, omdat er nog een radiator tussen zit. Bovendien duurt het ook lang voordat je de hele woning hebt verwarmd. Met een vloerverwarming is dat wel een ander verhaal. Bovendien is dat ook veel fijner voor kleine kinderen, die op blote voeten lopen. 

Als je toch naar de cv-ketel kijkt is het ook meteen goed om een blik te werpen in de meterkast. In oude woningen hebben ze vaak nog een ouderwets stoppensysteem. Dit zou je wellicht ook willen veranderen, zodat je ook een veilig gevoel krijgt. 

Je kunt maar het beste alles meteen aanpakken, want dan ben je er ook meteen weer vanaf. Bovendien kun je dan heerlijk gaan genieten van jullie prachtige woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *