Haardhout voor Houtkachel

Deze soorten hout kan je gebruiken voor je houtkachel

Als je al een houtkachel hebt, dan weet je waarschijnlijk wel dat je niet alles in de houtkachel kan gooien om te branden. Je moet wel de juiste houtsoort gebruiken. Veel mensen die net een houtkachel hebben, weten niet wat er valt onder geschikte houtsoorten. Val jij ook in die categorie? Dan is het handig als je hieronder blijft lezen, want dan kom je erachter welke soorten hout je kan gebruiken in de houtkachel. 

Haardhout

Het beste hout voor in de houtkachel wordt verzameld onder de naam haardhout. Hieronder vallen verschillende soorten houtsoorten. Bij deze houtsoorten is het van belang dat deze worden bewaard op een plek waar het altijd droog is. Ook wanneer je het haardhout gaat aanschaffen, is het belangrijk om echt gedroogd haardhout te kiezen. 

Welke houtsoorten vallen er dan precies onder haardhout? Bijvoorbeeld berkenhout. Berkenhout brandt op een rustige manier en heeft een felle vlam. Eikenhout kan niet ontbreken in deze lijst, want eikenhout zorgt voor een duurzame manier van stoken. Het hout verbrandt namelijk op een trage manier. Beukenhout zorgt vaak voor een lekkere geur in het huis en daarnaast kan je genieten van een rustige vlam. 

Houtbriketten 

Een bekende soort hout voor de houtkachel wordt houtbriketten genoemd. Je kan houtbriketten zien als een groot blok van heel veel houtsnippers. Het is inmiddels een populair product, omdat het milieuvriendelijk is om te gebruiken. Houtbriketten hebben het voordeel dat deze erg lang branden in tegenstelling tot andere houtsoorten. 

Om de houtbriketten te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat deze bewaard worden op een droge plek. Als er maar een beetje vocht bij komt, zullen de houtbriketten niet meer bruikbaar zijn en dat zou hartstikke zonde zijn. Je zal eerst wel haardhout moeten gebruiken in de houtkachel. Daarna is het eigenlijk pas mogelijk om de houtbriketten in de houtkachel te doen en te genieten van de warmte en gezelligheid. 

Houtpellets

Een nog wat onbekende manier voor het stoken in de houtkachel kan gedaan worden door houtpellets. Houtpellets worden in Nederland steeds bekender. Dit komt vooral doordat houtpellets erg makkelijk in gebruik zijn. Daarnaast bestaan de houtpellets uit zaagsel waardoor het aangemerkt kan worden als een groene brandstof. Als je op zoek bent naar iets duurzaams, dan zijn houtpellets zeker een goede optie. 

Er zit nog wel verschil tussen de witte en bruine houtpellets. Als je echt wil kiezen voor een schone verbranding, dan kan je beter voor de witte pellets kiezen. Verder is het goed om te weten dat witte pellets meer geschikt zijn voor in huis. Je kan het beste even alle mogelijkheden uitproberen om erachter te komen wat het beste werkt voor jou en jouw houtkachel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *