Ben je van plan binnenkort een nieuwe woning te kopen? Dan kan het wel eens verstandig zijn om te kiezen voor een verduurzamingshypotheek. Wat het inhoudt spreekt voor zich. Alleen wat zijn de voordelen eraan? Waarom zou jij ervoor moet kiezen om deze af te sluiten? En wat komt er dan allemaal nog meer bij kijken? Alle voordelen van de verduurzamingshypotheek bespreken we in dit artikel. Zo heb je alles op een rijtje om de juiste beslissing te maken.
Steeds meer verduurzamen
Duurzaamheid is zo’n groot onderwerp dat je er niet meer omheen kunt. Iedereen heeft het erover. In alle onderwerpen en aspecten komt het steeds weer terug. Zo ook in de woningen die op de markt staan. Sommige woningen zullen meer verduurzaamd zijn dan de ander.
Als ze nog wat verduurzaamd moeten worden, heb je in ieder geval geluk. Een duurzame woning wordt namelijk altijd meer waard, voornamelijk in deze tijd. Dat betekent automatisch dat jij winst zou maken op de woning, als je kiest om deze te verduurzamen. Dat is natuurlijk al een groot voordeel voor jou.
Alleen, er is nog meer. Je kunt de energiebesparende voorzieningen en de verwachte kosten daarvan ook laten opnemen in het taxatierapport. Er wordt dan niet alleen een taxatie gedaan op jouw nieuwe woning, maar ook op de zaken die je wil verduurzamen. Zo worden beide waardes meegenomen in het taxatierapport.
Duurzaamheid is wel een breed begrip, dus het kan zomaar zijn, dat je nog niet weet wat je wil veranderen. Je wil de woning gaan kopen of hebt deze net gekocht. Grote kans dat je nog helemaal niet bezig bent met duurzaamheid. In dat geval kun je beter kiezen voor een verduurzamingshypotheek. Je geeft dan een energiebespaarbudget door en dat bedrag mag je dan extra lenen. Dat geleende bedrag moet echter wel alleen gestopt worden in de energiebesparende maatregelen.
Het energiebespaarbudget
Voor veel mensen is het ideaal dat het energiebespaarbudget bestaat. Dat is toch een duwtje extra in de juiste richting. Alleen, duurzaamheid is een breed begrip en niet alle verbeteringen worden vergoed door het energiebespaarbudget.
Wat je hier echter wel van mag betalen zijn bepaalde isolatie. Een gevel-, dak-, leiding-, en vloerisolatie is een vorm van je huis verduurzamen. Het zorgt er namelijk voor dat de kou buiten blijft en daarom mag je het ook meenemen in het energiebespaarbudget.
Een warmtepomp is ook een maatregel die door dit budget gefinancierd mag worden. Door een warmtepomp verlies je veel minder water, doordat het steeds weer opgewarmd opgeslagen wordt. Hierdoor verlies je niet onnodig veel water, omdat je veel eerder de gewenste temperatuur krijgt.
Om in het besparen van water te blijven hangen. Het budget is ook goed voor een douche-warmteterugwinningssysteem. Hiermee verlies je dus ook niet onnodig veel warm water. Het water wat je normaal gesproken verspild, omdat het recht in het riool beland, wordt nu juist opnieuw opgewarmd. Zo blijf je een groot gedeelte van het water steeds hergebruiken. Dit is natuurlijk een erg duurzame oplossing, die in veel huishoudens geïnstalleerd zou moeten worden. Vandaar dat ook deze maatregel gefinancierd mag worden door het energiebespaarbudget.
Daarnaast is het niet alleen belangrijk om jouw woning goed te isoleren. Het type glas in jouw ramen is net zo belangrijk. Bij enkel glas gaat namelijk ook veel warmte verloren. Dat krijg je met isolatie ook niet meer goed. Zorg er daarom voor dat alle ramen en deuren een hoog rendement beglazing hebben. Ze zouden minimaal HR++ moeten zijn. Samen met de nodige isolatie maatregelen zal er dan nog weinig warmte lucht uit huis ontsnappen. De combinatie van beiden is dan ook een must.