kunststof-kozijnen-50

De voordelen van een kunststof kozijn

Er zijn verschillende situaties te bedenken waarbij je op zoek moet naar nieuwe kozijnen. Het bouwen van een nieuw huis zou zo’n voorbeeld kunnen zijn, maar ook het verduurzamen van je woning. In beide gevallen zul je een keuze moeten maken voor een type kozijn. Kunststof kozijnen hebben een hoop voordelen en kunnen een goede keuze zijn. Wat die voordelen precies zijn lees je in dit artikel. 

De duurzame optie

Als je voor een kozijn gaat kiezen, zijn er bepaalde zaken waar je rekening mee wil houden. Voor iedereen zijn natuurlijk andere dingen belangrijk. Gelukkig wordt duurzaamheid voor steeds meer mensen een belangrijk topic. Velen zullen dan ook kiezen voor de meest duurzame optie als het om kozijnen gaat. In dit geval zijn de kunststof kozijnen ook het meest duurzaam. Dit heeft met bepaalde eigenschappen van het kozijn te maken. 

Een kunststof kozijn gaat zo’n 50 tot 75 jaar mee. Dat is aanzienlijk langer in tegenstelling tot houten kozijnen bijvoorbeeld. Om het grote verschil te schetsen, een houten kozijn heeft een levensduur van 20 jaar. Dat betekent ook meteen dat een kunststof kozijn tot bijna 4x langer mee gaat dan elk ander type kozijn. Dat maakt dit type ook meteen zo duurzaam. 

Met een kunststof kozijn maak je dus nooit een verkeerde keuze, want je kiest er voor een lange tijd voor. Bovendien zijn de kunststof kozijnen prijzen heel aantrekkelijk. De prijzen liggen relatief lager dan die van ander type kozijnen. Daarmee is het kunststof kozijn opnieuw de beste optie. Dat zo’n kozijn naast duurzaam ook voordelig is namelijk een ander voordeel. 

Naast de lange levensduur van kunststof kozijnen, zijn er nog meer duurzame kenmerken. Als de kozijnen na al die jaren dan toch toe zijn aan vervanging, kun je ze ook nog eens recyclen. Elk kozijn van kunststof kan wel 10x opnieuw hergebruikt worden. Ook dat zal voor veel mensen een reden zijn om dit type kozijn aan te schaffen. 

Heel weinig onderhoud

Een kunststof kozijn heeft heel weinig onderhoud nodig. Het enige wat je zal moeten doen is schoonmaken. Dat zul je met alles moeten doen, dus daar kun je je keuze natuurlijk niet echt op baseren. Het feit dat je geen rekening hoeft te houden met andere onderhoudskosten is natuurlijk wel weer heel mooi meegenomen. 

Je zult bijvoorbeeld niet elke paar jaar de kozijnen opnieuw te schilderen. Daar heb je natuurlijk met andere kozijnen wel last van. Het gaat dan niet alleen om de moeite die je moet doen om te verven, maar ook om de kosten en de duurzaamheid. Verf is natuurlijk niet duurzaam en heeft een impact op het milieu. Daarom is het ook zo’n voordeel dat je met kunststof kozijnen geen verf meer hoeft te gebruiken. 

Bovendien hangt er natuurlijk ook altijd een prijskaartje aan. Verf is niet goedkoop. Dat maakt een ander type kozijn daarom nog duurder, dan alleen de aanschafprijs. Daar heb je met een kunststof kozijn natuurlijk geen last van. De aanschafprijs is de enige prijs waar je rekening mee moet houden. Er zullen geen extra kosten bij komen gedurende de jaren. 

Geschikt voor elk glas

Aangezien de energieprijzen veel duurder worden, moeten we ook de isolatie onder de loep nemen. Het kan goed zijn dat je voor nieuw kozijnen moet kiezen, omdat je voor betere isolatie wil kiezen. Een kunststof kozijn is ook daarin weer de beste optie. Zo’n kozijn is namelijk geschikt voor zowel dubbel- als triple glas. Dat betekent dat je in de wintermaanden de warme lucht van de verwarmingen binnenshuis kan houden. Dat is nog een mooi voordeel, wat je ook mee kunt nemen in de overweging van je keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *