Groen Dak

De groene revolutie: duurzame energieopties voor elk bouwproject

Duurzaamheid is een hot topic, dat is nu al zo en dit zal in de toekomst alleen nog maar meer worden. Daarom is het heel erg belangrijk om nu al na te denken over hoe je in de toekomst omgaat met dit onderwerp. Dit geldt natuurlijk in het bijzonder voor de bouwsector. Hier wordt gebouwd aan de huizen van de toekomst en daar moet natuurlijk gekozen worden voor de meest duurzame opties. Als je denkt aan duurzaamheid denk je natuurlijk ook aan groene energie. Energie is een van de grootste vervuilers en daar zal in het bijzonder naar gekeken moeten worden in de toekomst. 

De tijdloze klassieker: zonnepanelen

Energie opgewekt met zonnepanelen is veruit de bekendste duurzame energiebron. Zonnepanelen zijn duurzaam en betrouwbaar. In een nieuw bouwproject kunnen zonnepanelen ingezet worden om een duurzame draai te geven aan je nieuwe pand. Meestal worden zonnepanelen op het dak geplaatst. De reden dat er vaak voor een zonnedak wordt gekozen is omdat deze ruimte perfect geschikt is voor zonnepanelen. Lekker veel plek, geen last van schaduwen van gebouwen. Zo zorg je voor de meest effectieve wijze van duurzame energie opwekken. Hoe gaaf is dat? Je kunt zo je eigen energie opwekken en volledig zelfvoorzienend worden. Dat is de toekomst!

The sky is the limit: windturbines op wolkenkrabbers

Als je de hoogte ingaat met je bouwproject en je zit in een gebied waar je een beetje wind mee kunt pakken, dan is het heel handig om windturbines te gebruiken in het gebouw. Je kunt ze op het dak plaatsen, maar je kunt ze ook integreren in de gevel zelf. Deze manier van energie opwekken is bijzonder en duurzaam. Wind is ook relatief betrouwbaar, als je natuurlijk kiest voor de juiste plekken. Met name voor flatgebouwen is dit interessant, op grotere hoogtes vang je ook meer wind.

Niet alleen opwekken, maar ook opslaan

Duurzame energie opwekken is natuurlijk top, maar het is pas echt waardevol als je deze energie ook op kunt slaan. Dan kun je echt werken aan duurzaamheid, je gaat namelijk waarschijnlijk niet alle opgewekte energie kunnen gebruiken op het moment dat het wordt opgewekt. En er zullen ook dagen zijn waarop de zon minder hard schijnt of de wind minder hard blaast en ook dan wil je comfortabel kunnen zijn in huis. Er zijn verschillende manieren om duurzame energie op te slaan zoals groene waterstof. Dit is enkel efficiënt op grote schaal. Tijdens een bouwproject is het daarom erg interessant om na te denken over zonnecarports, uiteraard in overleg met de buurt en eventueel de VvE. Vergeet dit zeker niet mee te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *