Bespaar je écht met een slimme thermostaat?

Het is een populair onderwerp de laatste tijd: de slimme thermostaat. Overal hoor je over de voordelen van deze thermostaat, waaronder de kostenbesparing. Maar is dit ook echt zo? Wij vonden het uit.

Wij testten de slimme thermostaat een halfjaar lang in twee verschillende woningen. Een woning die gemiddeld geïsoleerd is en een woning die zeer goed geïsoleerd is.

De slimme thermostaat

Door slim te verwarmen, kun je een hoop geld besparen. Dat weet iedereen. Maar hoeveel geld bespaar je nu eigenlijk en hoe doe je dat het best? Recentelijk is de slimme thermostaat veel in het nieuws. Deze stemt de verwarming automatisch af op jouw gedrag. Bovendien hoef je bijvoorbeeld de klok niet meer te programmeren. En de thermostaat is inderdaad ‘slimmer’. Je kunt ‘m immers overal bedienen, ook buitenshuis. Een ander voordeel is dat je direct inzicht hebt in je energieverbruik.

Wat levert dat op?

De test die wij gedaan hebben, leverde inderdaad positieve resultaten op. We waren op voorhand wat sceptisch, maar vooral in de gemiddeld geïsoleerde woning waren de resultaten bijzonder goed. We kwamen na een halfjaar tot de conclusie dat onze rekening met liefst 22% was gedaald. In het beter geïsoleerde huis waren de voordelen iets minder scherp. Toch is een daling van 11% nog altijd zeer behoorlijk. De simpele conclusie lijkt dan ook dat de slimme thermostaat ideaal is voor gemiddeld tot slecht geïsoleerde huizen. Het gebruiksgemak vonden wij daarnaast een grote plus. Dat is echter moeilijk in euro’s uit te drukken!

Benieuwd naar de voordelen? Wanneer je meedoet met de WATT-quiz, maak je kans op een 50Five voucher ter waarde van € 100. Deze winkel verkoopt onder meer slimme thermostaten. Helaas is de quiz slechts toegankelijk voor onze Nederlandse bezoekers.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *