Er zijn verschillende redenen denkbaar waarom je duurzaam zou willen bouwen. Het is uiteraard beter voor het milieu, maar er kleven ook nog vele andere voordelen aan vast, zoals besparingen op de energierekening en de toekomstbestendigheid van je woning. In dit artikel geven we je uitleg over termen die bij duurzaam bouwen horen.
Ecologisch bouwen
Een manier van duurzaam bouwen is ecologisch bouwen. Zoals het woord al doet vermoeden, wordt er bij deze vorm van bouwen gebruik gemaakt van hernieuwbare en natuurlijke materialen. Voorbeelden daarvan zijn hout, bamboe, stro en leem. Een voorwaarde hiervan is dat de materialen terug kunnen groeien binnen het gebruikstermijn van de woning. Dat is bij bamboe en veel houtsoorten bijvoorbeeld wel het geval, maar dit geldt dus niet voor materialen als steen. Een bijkomend voordeel van ecologisch bouwen is een beter binnenklimaat.
Nul-op-de-meter
Het is mogelijk om je woning zo te bouwen dat er evenveel energie wordt opgewekt als er wordt verbruikt. Dergelijke woningen gaan onder de naam nul-op-de-meter. De woningen zijn doorgaans geheel elektrisch en maken, naast een warmtepomp en zonnepanelen, gebruik van uitgebreide isolatiemaatregelen en andere energiebesparende middelen. Dit betekent echter niet dat de gebouwen zelfvoorzienend zijn. Ze zijn wel degelijk aangesloten op het elektriciteitsnet. De reden daarvoor is dat ze in de zomer veel elektriciteit zelf opwekken en die in de winter van het net krijgen.
Actief- of passiefhuis
Een passiefhuis heeft als doel het energieverbruik te beperken. Het gaat vooral om het gebruik van energiebesparende maatregelen, zoals goede isolatie en het gebruik van zonnewarmte. Aan de hand van deze maatregelen hoeft er weinig energie te worden opgewekt om het huis te verwarmen. Een passiefhuis staat garant voor toekomstbestendigheid, een lage energievraag en dus ook een besparing op de energierekening. Naast een passiefhuis kan een woning ook een actiefhuis zijn. Bij deze vorm speelt niet het besparen van energie de hoofdrol, maar juist het opwekken. Door middel van duurzame energieopwekking wordt de hogere energievraag gecompenseerd. Denk hierbij dus aan zonnepanelen op het dak, een zonneboiler of een warmtepomp. In de ideale situatie kan er uiteraard ook een combinatie van beide vormen worden gemaakt, door energiebesparende maatregelen te nemen en daarnaast energie op te wekken.