EPDM_dakbedekking_-_Interexpress

Heb je speciale lijm nodig voor een rubberen dakbedekking?

Een kort antwoord op deze vraag is natuurlijk: ja. Het zou natuurlijk een beetje raar zijn als je met dezelfde lijm waarmee een kind knutselt een rubberen dakbedekking aan kan brengen op een constructie van veelal houten of stenen ondergrond. Er is zeker een speciale lijm nodig. Deze rubberen dakbedekking is vaak een EPDM dakbedekking, een goedkope en slimme oplossing voor veel daken. 

Waarom EPDM?

EPDM dakbedekking is een soort rubberen dakbedekking wat al jaren populair is bij woningbouw. De vervaardiging van de chemische stof EPDM, ethyleen propyleen dieen monomeer, is relatief gemakkelijk en heeft veel gebruiken waaronder dus dakbedekking. Doordat het extreem elastisch is kan het goed gebruikt worden voor veel soorten daken. Door deze elasticiteit is het ook bestand tegen extreme temperaturen, van -35 tot 120 graden Celsius. Het heeft uitstekende weerbaarheid tegen zuren en zouten, wat belangrijk is in een tijd waar regen veel stoffen vanuit de industriële wereld bevat. Ook is het goed bestendig tegen ozon- en UV-stralen. Buiten al deze bescherming is het ook een extreem duurzaam materiaal, het gaat ten minste 50 jaar mee.

Het dak aanleggen

Voordat er aan dakbedekking of lijm gedacht kan worden moet de constructie van het dak in orde zijn. Zorg ervoor dat als je zelf een huis bouwt je dit in goed overleg met een architect doet en dat de constructie veilig en conform het Bouwbesluit gebouwd wordt. De verdere dakbedekking moet uiteraard ook volgens het Bouwbesluit, maar hier kun je door slim bouwen een veel beter dak bouwen dan je zou bouwen via de minimale eisen van het Bouwbesluit. Wanneer de constructie goed uitgedacht is moet er nagedacht worden over de isolatie in het dak. Een dakbedekking kan hier een rol in spelen, maar het is belangrijk om afhankelijk van de locatie van de woning goed na te denken over eventuele extra isolatie. Als beiden in plaats zijn komt de dakbedekking. Bij rubberen of specifiek de EPDM dakbedekking die we noemen is het alleen belangrijk dat er een goede daktrim aangebracht wordt, verder zijn er weinig instructies buiten het lijmen.

De lijm

Rubberen dakbedekking of specifiek de EPDM dakbedekking zoals we in dit artikel aanbevelen heeft absoluut speciale lijm nodig. Het is ook logisch dat er specifieke lijm is voor deze situatie, waar verschillende bouwmaterialen samen komen. Voor EPDM dakbedekking is er uiteraard specifieke EPDM lijm wat het proces makkelijker maakt. Het is niet slim om met andere lijmen uit de bouwsector die niet specifiek voor rubberen daken vervaardigd zijn het dak te lijmen, dit gaat gegarandeerd voor problemen zorgen. Zorg er daarom altijd voor dat je de juiste lijm gebruikt bij het aanleggen van je dak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *