Risico Inventarisatie & Evaluaties in de bouwsector

Alles wat je over Risico Inventarisatie & Evaluaties in de bouwsector wil weten

Ben je ondernemer en heb jij je eigen bouwbedrijf met minimaal één man personeel? Dan dien je Risico Inventarisatie & Evaluaties uit te voeren. Op deze pagina kom je erachter wat Risico Inventarisatie & Evaluaties precies inhouden. Je leest waarom dit belangrijk is in de bouwsector en op welke manier je de veiligheid en gezondheid van je personeel kunt blijven waarborgen. Als laatste lees je meer over de laatste bouwtrends, die ook bijdragen aan een duurzamere, veiligere en gezondere bouwsector.

Wat houdt Risico Inventarisatie & Evaluaties precies in?

Risico Inventarisatie & Evaluaties, ook wel afgekort als RI&E, is in Nederland verplicht op het moment dat je als bouwbedrijf minimaal 1 fte aan werknemers in dienst hebt. De bouwsector kent zowel risico’s op het gebied van veiligheid en gezondheid van het personeel. Om te checken hoe dit binnen jouw onderneming reilt en zeilt, dien je eens in de zoveel tijd Risico Inventarisatie & Evaluaties uit te voeren. Zo word je geconfronteerd met de risico’s en kun je direct een plan van aanpak opmaken om de risico’s te verkleinen en in de toekomst zelfs te vermijden.

Een goed RI&E voorbeeld is het feit dat je online checklists voor de Risico Inventarisatie & Evaluaties kunt terugvinden. Op die manier kom je erachter aan welke regels jouw bouwbedrijf zich moet houden en op welke manier je de risico’s binnen je onderneming zoveel mogelijk kunt verkleinen.

Waarom is het belangrijk om de bouwsector te blijven ontwikkelen?

Efficiënter werken in de bouw staat jaar in, jaar uit op de agenda. Zeker nu er een woningtekort heerst in Nederland, is het belangrijk om de bouwsector te blijven ontwikkelen. Efficiënter werken, mag nooit ten koste gaan van de veiligheid en de gezondheid van het personeel dat bij een bouwbedrijf werkzaam is. Uit onderzoek van de Universiteit van Twente is gebleken dat personeel 10% beter presteert in een gezonde en veilige werkomgeving, dan personeel dat dit niet tot zijn/haar beschikking heeft. Het uitvoeren van RI&E is sinds 1994 verplicht in Nederland.

Wanneer jij je als baas bewust bent van de risico’s die jouw personeelsleden lopen, kun je deze risico’s actief verkleinen of vermijden. Dit heeft veel voordelen als gevolg. Je personeel blijft gezond, dus er heerst minder verzuim, je personeel werkt beter, waardoor je bedrijf productiever wordt en dit zorgt dan weer voor meer winst. Het gaat dus om een win-win situatie.

Kun je in Risico Inventarisatie & Evaluaties ook de veiligheid van personeel meenemen?

Zeker! De veiligheid en de gezondheid van je personeel staan juist centraal in de Risico Inventarisatie & Evaluaties. Wil je meer veiligheid op de werkvloer creëren en je personeel gezond houden? Dan zou je bijvoorbeeld adembescherming voor je personeel beschikbaar kunnen stellen. Hierdoor krijgen zij op de bouwplaats minder fijnstof en ander schadelijk materiaal binnen. Verder dien je het personeel op de hoogte te brengen van alle veiligheidsregels en is het belangrijk om iemand aan te stellen die de regels in de gaten houdt en laat naleven op de werkvloer.

Welke bouwtrends zie je in de bouwsector verschijnen?

In de toekomst worden huizen van hout steeds belangrijker, zegt de NOS. Deze informatie hebben zij bij de grootste bouwers uit Nederland vandaan. Hout is een duurzaam materiaal, makkelijk in gebruik en zorgt ervoor dat het klimaat wordt ontzien. Beton- en cementproductie zorgen namelijk voor 7% van de wereldwijde uitstoot. Om dit te verminderen, kunnen de bouwbedrijven beter met hout gaan werken. Het mooie aan houten huizen is, dat je ze in een soort bouwpakket kunt kopen of laten ontwerpen. Dit soort huizen zijn snel, makkelijk en duurzaam te bouwen. Dit zou zomaar kunnen bijdragen aan het oplossen van het woningtekort in Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *