Laat vochtproblemen je gezondheid en je woning niet ondermijnen. Minstens 1 op 3 Vlamingen krijgt te maken met een vochtprobleem in zijn of haar woning. Je bent dus zeker geen uitzondering als je ook te kampen krijgt met dit euvel. Vochtproblemen zijn niet altijd even zichtbaar maar daarom niet minder gevaarlijk. De schimmels die ze laten ontstaan, zijn schadelijk voor je gezondheid en die van jouw gezin. Bovendien beschadigt het vocht je muur en ondermijnt het de stabiliteit ervan. Tijd om aan een oplossing te werken dus. Mogelijk kom je ook in aanmerking voor premies van de verschillende overheden.
Soorten vochtproblemen
Wil je voor eens en voor altijd komaf maken met vocht in huis, dan is het belangrijk om de juiste diagnose te stellen. Bij een verkeerde inschatting kunnen heel wat onnodige kosten gemaakt worden zonder dat het vochtprobleem structureel aangepakt wordt. Het ene vochtprobleem is echter het andere niet. Er kunnen verschillende soorten onderscheiden worden.
- Opstijgend vocht. Een verouderde fundering die het grondwater absorbeert en niet voorzien is van een vochtkering is de oorzaak van dit vochtprobleem.
- Doorslaand vocht. Dit type vochtprobleem duikt voornamelijk op bij oudere gebouwen waarbij de gevelbekleding (bakstenen of bepleistering) door de jaren heen poreus is geworden.
- Vochtproblemen door condensatievocht. Dit type vochtprobleem ontstaat door een grote hoeveelheid waterdamp die ontstaat door het koken, douchen of baden en een gebrek aan ventilatie.
- Vocht in huis door lekken in leidingen en afvoerbuizen. Het detecteren van dergelijke lekken is niet altijd even makkelijk omdat de gevolgen van dit vochtprobleem vaak pas zichtbaar zijn na enkele maanden tot jaren.
- Bouwvocht. Het volledig uitdrogen van de woning kan meer dan een jaar duren en het kan nare gevolgen hebben wanneer hier geen rekening mee gehouden wordt.
Tips om vochtproblemen te voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Enkele tips om dit soort problemen te vermijden.
- Ventileer en lucht goed.
- Ventileer extra als er veel mensen in huis zijn.
- Verminder de vochtproductie in huis. Hang bijvoorbeeld de was buiten.
- Zet in de winter de kamerthermostaat niet onder de 15 graden.
- Breng isolatie aan. Hoe warmer de woning, hoe minder kans op condensatie.
- Dicht gaten van de beganegrondvloer bij meterkast en keukenafvoer.
- Maak na het douche de badkamer droog met een trekker of doek.
- Zet tijdens het koken de dampkap aan.
- Zet een mechanisch ventilatiesysteem nooit helemaal uit.
Wanneer het om optrekkend vocht gaat, is de kans reëel, dat er iets is met de fundering. Mijn broer heeft de hele fundering aan moeten laten pakken. Hij is er zelfs zijn huis voor uit gemoeten. Het probleem was wel verholpen. Hij heeft er alleen wel een extensie op zijn hypotheek voor moeten nemen. En hij moet opnieuw behangen, natuurlijk.