Ben jij werkzaam als bouwvakker? Dan heb je vast wel eens situaties meegemaakt, waarbij spullen horizontaal of verticaal verplaatst moesten worden. Als het om een paar kilo gaat, dan pak je dat eenvoudig even op. Van de ene plek naar de andere verhuizen is dan geen probleem. Vaak gaat het wel om honderden tot duizenden kilo’s. Daar heb je meer kracht voor nodig. In deze blog lichten we toe welke tools je daar het beste voor kunt gebruiken.
Verticaal transport op de bouw
Wie op de bouw werkt heeft wel vaker te maken gehad met verticaal transport. Voor wie nog een ambitie heeft als bouwvakker, zullen we deze term verder toelichten. Verticaal transport betekent het hijsen van materialen op een bouwplaats.
Er zijn natuurlijk heel veel verschillende manieren om verticaal transport te realiseren. Voor welke manier je ook kiest, er zitten altijd risico’s aan verbonden. Daarom is het ook heel belangrijk om goed te communiceren met elkaar en alle veiligheidsnormen op te volgen.
Daarnaast is er goede voorbereiding en duidelijke planning nodig voor verticaal transport. Dat vermindert namelijk de kans op ongelukken en schades.
Met een hijskraan
Een van de bekendste tools voor iedereen is natuurlijk de hijskraan. Deze kennen we allemaal, ook als we geen bouwvakker zijn. De echte bouwvakkers weten dat een hijskraan er in verschillende modellen is. Zo kennen we de telekranen, torenkranen, minikranen en autolaadkranen.
Voor welke hijskraan je moet kiezen op de bouw hangt natuurlijk af van de klus die je moet klaren. Niet elke hijskraan is voor dezelfde klus geschikt.
Met elementen klemmen
Nu komen we echt bij de bouwtermen aan. Naast een hijskraan heb je ook nog de keuze uit elementen klemmen. Deze tool is voornamelijk bedoeld voor het hijsen van kalkzandsteenelementen. Mocht je daar dus in de toekomst mee moeten werken, dan weet je dat je deze tool het beste aan kan schaffen. Kalksteenelementen zijn namelijk heel zwaar en kunnen dus hiermee omhoog getild worden. Zo’n klemtang kan tot 1.500 kg tillen. Daar kun je met mankracht nooit tegenop werken.
Met een bouwlift
Een machine die zowel op de bouw als buiten de bouw bekend is, is de bouwlift. Deze wordt vaak gebruikt voor het verticaal transporteren van materiaal, maar ook van gereedschap en apparaten. Het alternatief is de goederenlift, die je ook vaak tegenkomt op bouwplaatsen.
Bouwliften worden bijvoorbeeld ingezet voor het naar boven tillen van glas. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe kozijnen voor in de slaapkamers die naar boven moeten. Een ander voorbeeld zijn dakpannen. Als je de pannen veilig naar boven wil tillen komt zo’n bouwlift ook goed van pas.
Met een balansarm en veer
De laatste optie die we toelichten is het gebruik van een balansarm met balansveren. Dit zijn zelfbalancerende pallethaken, waar een afgewerkte balansarm en twee balansveren aan vast zitten. Door deze constructie kan deze machine een hoog aantal kilo’s omhoog hijsen.
Een zelfbalancerende pallethaak kan met gemak 3 ton naar boven hijsen. Door de veiligheidsband kan de pallethaak ook best hoog komen op een veilige manier. Je kunt de pallethaken zowel in de hoogte als de breedte verstellen, mocht dat nodig zijn voor de klus.
Eventueel zijn er ook pallethaken met een capaciteit van 2 ton, mocht dat al voldoende zijn voor de klus die jij wil klaren. Houd wel altijd rekening met het gewicht van de machine, wat ook nog mee getild moet worden. Daar worden nog wel eens beginnersfouten bij gemaakt. Als je dan toch zulke zware materialen verticaal moet transporteren kun je maar beter voor de capaciteit van 3 ton gaan. Dan weet je zeker dat de spullen boven komen.