Veel lichtinval in huis is belangrijk. Mocht je er in de zomermaanden last van hebben, dan heb je altijd nog raamdecoratie die ervoor zorgt dat de zon buiten blijft. Een lichtkoepel is een echte aanwinst voor jouw woning omdat deze extra lichtinval creëert. Je leest er alles over in dit artikel.
De grote voordelen
Een lichtkoepel wordt ook wel dakkoepel genoemd. Dat komt omdat een lichtkoepel altijd in het dak gemonteerd wordt. Zo creëer je dus een grote lichtinvalshoek. Dat is meteen het grootste voordeel van een lichtkoepel. Door zijn plek op het dak krijg je je hier vaak meer licht binnen dan door de andere ramen in huis. Dit zorgt er ook automatisch voor dat je huis veel groter lijkt. Zo’n lichtkoepel doet echt wat met de uitstraling. Uiteraard moet er wel licht naar binnen schijnen om dat ook echt zo te ervaren.
We weten natuurlijk allemaal dat daglicht belangrijk is voor je. Het zorgt dat je meer energie krijgt en dat je beter kunt functioneren. Zo start je veel fijner de dag. Daarom zijn we in de zomermaanden ook altijd veel opgewekter.
Een ander voordeel is dat je minder vaak de lampen aan hoeft te doen. Dat scheelt weer op je energierekening. Daar is je portemonnee dan weer blij mee. Bovendien ben je dan natuurlijk ook veel duurzamer bezig.
Natuurlijk heb je ook een keerzijde van veel daglicht binnenkrijgen. In de zomer zorgt het er namelijk voor dat je woning snel opwarmt. Gelukkig heb je dan nog altijd raamdecoratie.
Raamdecoratie voor een lichtkoepel
Een lichtkoepel kun je natuurlijk in veel verschillende vormen en maten laten installeren in je dak. Het nadeel is dat er niet altijd geschikte raamdecoratie voor te vinden is. Dat komt met name natuurlijk door die verschillende vormen. Daarom is het ook verstandig om eerst te kijken naar geschikte raamdecoratie voordat je de eerste beste lichtkoepel kiest.
Je hebt bijvoorbeeld zonwering lichtkoepel, zodat er geen zon naar binnen kan schijnen. Dat zijn als het ware screens, die je boven je lichtstraat plaatst. Hiermee houdt je niet alleen de zon buiten, maar ook de warmte. Het ideale hiervan is dat je deze elektrisch kunt bedienen met een afstandsbediening. Je kunt zelfs kiezen hoeveel licht je door wil laten, dus dat betekent dat je ze niet helemaal af hoeft te sluiten.
Wil je liever raamdecoratie aan de binnenkant plaatsen? Dat kan natuurlijk ook. In dat geval kun je kiezen voor duette shades. Je kunt deze gordijnen vergelijken met plissés. Het grote verschil is dat duette shades van dubbele stof gemaakt zijn. Dit type raamdecoratie is heel ideaal als je een lichtkoepel in huis hebt. Door de dubbele laag van de stof houdt je niet alleen de zon tegen, maar ook de warmte. Bovendien geeft het ook wat meer sfeer in huis. De duette shades kun je namelijk afstemmen op jouw interieur en de rest van jouw raamdecoratie.
Zo is het bijvoorbeeld een idee om overal in huis voor dezelfde duette shades te kiezen. Deze raamdecoratie is namelijk voor alle ramen geschikt. Het grote verschil is natuurlijk dat je bij een lichtkoepel de raamdecoratie niet gemakkelijk kunt bedienen. Daarom is deze natuurlijk ook elektrisch te installeren. Met een druk op de knop, zorg je dat de duette shades dicht gaan, zodat er geen zon meer binnen kan komen. De rest van van de ramen kun je dan wel handmatig bedienen.
Het voordeel van dit type raamdecoratie is dat je wel alsnog kunt kiezen voor een lichtdoorlatende stof. Zo creëer je toch die lichtinval en sfeer in huis, maar houdt je toch die warmte op afstand.