Vrouw in de kou, met een deken over haar schouders

Eerste hulp bij isoleren

Isoleren valt te leren! Voornamelijk nu de gas- en energieprijzen enorm stijgen is het aan te raden om jouw woning goed te isoleren. Je stookt anders veel meer voor lucht die makkelijk weer verdwijnt. Het voelt voor veel huishoudens dan ook vaak dat ze voor niks aan het stoken zijn. Dat is zonde van het geld en voornamelijk in deze tijd wordt de bankrekening daar niet heel blij van. Daarom wordt het tijd om de woning eens goed te isoleren, zodat er geen warme lucht meer kan ontsnappen. In dit artikel leggen we uit waar je aan moet denken en wat de opties zoal zijn.

De verschillende isolaties

Er zijn verschillende isolatiemogelijkheden, die tevens winstgevend zijn. Dit komt omdat ze voor meer comfort in huis zorgen. Een van de bekendste is de spouwmuur isolatie. Dakisolatie en vloerisolatie zijn ook heel populair. Hier wordt het vaakst voor gekozen als de warme lucht snel uit huis verdwijnt. Naast deze mogelijkheden, heb je ook nog de keuze in plafond-, wand- en zolderisolatie. Maar, welke optie is het beste voor jullie woning? We lichten de bekendste voor je toe. 

Spouwmuur isolatie

De spouwmuurisolatie is een van de bekendste vormen van isoleren. Dit komt omdat nog niet ieder huis daarvan voorzien is. Het gaat dan met name om huizen die tussen 1924 en 1980 zijn gebouwd. Dit type isolatie zorgt ervoor dat er minder snel warmte kan ontsnappen door de buitenmuren. Dit resulteert automatisch in een verbetering van het wooncomfort, maar ook zeker in een besparing op de energiekosten. Je hebt er dus heel veel voordeel mee als je deze isolatie uitvoert. Alleen is deze isolatie bij vele woningen al uitgevoerd, dus het kan zomaar zijn dat jullie voor een andere mogelijkheid moeten kiezen. 

Dakisolatie

Er wordt gekozen voor dakisolatie om de warmte van de verdiepingen vast te houden. Dit betekent dat de warme lucht minder snel naar buiten trekt, wanneer je isolatiemateriaal aanbrengt. Dat is natuurlijk ideaal in de winter. Dakisolatie kan ervoor zorgen dat je tot wel 30% bespaart op je energiekosten. 

Vloerisolatie

De vloerisolatie wordt ook wel als de kruipruimte-isolatie gezien. Als je een kruipruimte hebt, kan die voor veel overlast zorgen. Een kruipruimte kan namelijk vocht aantrekken en dat trekt door naar de rest van de woning. Op een gegeven moment kan dit resulteren in onaangename geuren. Denk bijvoorbeeld aan een muffe lucht, die vanuit de kruipruimte komt. Bovendien gaat er natuurlijk veel warmte verloren als de vloer niet geïsoleerd is. Ook hierbij geldt weer dat het zonde is van de energierekening. Bij oudere huizen kan er tot wel 15% van de warmte door de vloer verdwijnen. In praktijk kan het dan aanvoelen alsof je voor niks aan het stoken bent. Warm wordt je woning er namelijk niet van, aangezien de warmte via de vloer weer verdwijnt. Bovendien voelt de vloer ook altijd koud aan, wat alles behalve comfortabel is. 

De verschillende materialen

Je kunt jouw woning al met goedkoop isolatiemateriaal isoleren. Denk bijvoorbeeld aan materialen zoals glaswol, PIR, steenwol en isolatiefolie. Welk materiaal je het beste kunt gebruiken ligt natuurlijk aan het type isolatie. Voor het isoleren van de spouwmuur, zou je bijvoorbeeld PIR-platen kunnen gebruiken. Deze zijn al voorzien van isolatiefolie. Dunne glaswol zou eventueel ook mogelijk zijn. Bij het isoleren van het dak kun je het beste vanuit binnen isoleren. Op die manier hoef je niet de dakbedekking of de dakpannen te verwijderen. Breng eenvoudig PIR-platen aan, aan de binnenkant van het dak om te zorgen dat de warmte binnen blijft. Bij een vloerisolatie komt ook vaak PIR van pas. Anderen kiezen weer voor glaswol rollen of platen. Dit hangt er ook vanaf welke type vloer je hebt. Er zit namelijk een verschil tussen een betonvloer en een houten vloer natuurlijk. Daarom wordt er bij beide vloerisolaties ander materiaal gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *