Als je in Nederland warm water en verwarming wil hebben moet je in de meeste gevallen gas aan laten sluiten. Zonder gas kan er namelijk niets opgewarmd worden en zit je dus met koud water te kijken. Dat is nogal onprettig douchen en afwassen. Maar, hoe werkt het aansluiten van gas? Kun je dat ook zelf doen? Hoe lang duurt zoiets? Al die vragen worden beantwoord in dit artikel.
Hoe lang duurt het aansluiten van gas?
Hoe lang het aansluiten van gas duurt, is van een paar zaken afhankelijk. Ten eerste is de verhuisdatum natuurlijk belangrijk. Als je die al zeker weet, kun je alvast beginnen met het afsluiten van een contract. Dit kan tot 3 maanden voordat je gaat verhuizen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je al klant bent en bij dezelfde maatschappij wil blijven. In dat geval is het verstandig om de verhuizing 2 weken van tevoren door te geven. Er wordt dan hard gewerkt om ervoor te zorgen dat je vanaf dag 1 warm water hebt om te poetsen.
Gas aansluiting aanvragen
Wil je gas aan laten sluiten? Dan kun je dat simpel online regelen bij Vattenfall. Het regelen kun je zelf doen door het aanvraagformulier in te vullen. Geef alle keuzes door, waaronder welk gas je wil ontvangen. Je kunt niet maar een soort gas aansluiten. Zo heb je namelijk het welbekende aardgas en groen gas, de duurzame variant van tegenwoordig. Het is belangrijk om de juiste keuzes door te geven, zodat je er op dag 1 al gebruik van kan maken. Daarom moet je dus de juiste verhuisdatum opgeven. Dat is de datum waarop ze beginnen met het leveren van gas. Zorg er ook voor dat je duidelijk aangeeft wat je aan wil laten sluiten. Wil je gas aansluiten, gas en licht aansluiten of gas water licht aansluiten? Het is allemaal mogelijk, zolang je het maar aanvraagt. Verhuizen en uitpakken in het donker is natuurlijk geen pretje.
Gas aansluiten nieuwe woning en bestaande woning
Hoe lang duurt aansluiten gas water licht is waarschijnlijk een vraag die je jezelf stelt. Dit is een online aanvraagproces wat zo geregeld is. Wel is het aan te raden om twee weken voor de verhuisdatum het aanvraagproces te voltooien. Dan heb je de meeste kans dat alles aangesloten is op de dag van verhuizing. Wel is het belangrijk om rekening te houden met het aansluiten van gas in een bestaande of in een nieuwbouw woning. Er zit namelijk verschil in. Als je naar een bestaande woning verhuisd is er niets aan de hand en hoef je alleen een contract aan te vragen. Je kunt er vanuit gaan dat alle technische aansluitingen al aanwezig zijn.
Bij huizen die zijn gebouwd vanaf 2018 werkt het net even anders. Deze huizen zijn namelijk aardgasvrij. Dit betekent dat hier geen gasaansluitingen meer aanwezig zijn, omdat je groen gas zal gaan ontvangen. Groen gas wordt op een duurzame manier opgewekt en komt dus niet meer uit de grond. Hierdoor zijn er ook geen aansluitingen meer nodig.
Aansluiten verschillende apparatuur
Gas aansluiten kun je niet zelf, dat moet echt door een leverancier geregeld worden. Echter kun je wel zelf een gasfornuis aansluiten. Het is alleen niet iets wat aangeraden wordt. Er mag namelijk geen gas weglekken, want dat is gevaarlijk. Een ervaren klusjesman zou deze klus kunnen klaren. Anders is het verstandig om een fornuis aansluiten gas over te laten aan een vakman, zoals een loodgieter. Datzelfde geldt voor het aansluiten van een cv-ketel of gaskachel. Laat zulke klussen liever over aan een installateur. Zij zijn immers op de hoogte van de nieuwste veiligheidseisen en de modellen. Zo gaat er niet snel iets verkeerd.