Als je gaat bouwen is de kans groot dat je al hebt nagedacht over welk type boiler je gaat kiezen voor je nieuwe thuis. Ben je een ouder huis aan het verbouwen, dan ben je waarschijnlijk al op de boiler gestuit die verwarmt op stookolie of aardgas: niet zo milieuvriendelijk. Maar welke boiler kies je dan wel? Wij gingen voor jou op zoek naar de verschillende type boilers met de voor- en nadelen.
Elektrische boiler
Vanwege de simpele installatie en de voordelige prijs, blijft de elektrische boiler nog altijd de meest populaire keuze. Het water wordt voortdurend op temperatuur gehouden waardoor je nooit op warm water hoeft te wachten en bij voldoende capaciteit kan het merdere kranen tegelijk voorzien van warm water. Het nadeel hiervan is dat het daardoor ook meer energie verbruikt en je dit ook wel zal zien op je energiefactuur.
Wanneer je voor een elektrische boiler kiest, hou dan zeker rekening met het volume van het apparaat. Kies je een grote boiler, dan zal je zeker nooit zonder warm water zitten. Maar koop je die te groot, groter dan de eigenlijke behoefte van je huishouden, betaal je ook wel voor dat extra warme water dat je niet gebruikt. Ga je voor een te kleine boiler, dan zal je vast en zeker een gunstig energiefactuur hebben, maar ook een koude douche. Bereken dus op voorhand je verbruik. Dit doe je simpel door je dagelijkse waterverbruik (neem een gemiddelde van een volledige week) in liter, te delen door 2. Zo weet jij welke capaciteit jouw boiler moet zijn!
Warmtepompboiler
De warmtepompboiler ziet er eigenlijk hetzelfde uit als een elektrische boiler. Alleen is die veel duurzamer en kan je tot 75% uitsparen op jouw energierekening. De boiler gebruikt namelijk de warmte van de omgeving om het water op te warmen. Om de resterende warmte aan te vullen wordt dan elektriciteit gebruikt. Net zoals de elektrische boiler heb je enkel ruimte en een stopcontact nodig om deze aan te sluiten. Hoewel dit meteen als de beste oplossing klinkt, is een warmtepompboiler een stuk duurder als de klassieke elektrische boiler. Maar door zijn ultra zuinige verbruik, betaalt deze boiler zichzelf binnen 1 jaar terug. Wil je het nog milieuvriendelijker maken? Dan kan je de boiler ook aansluiten op zonnepannelen om de resterende energie aan te vullen. Bovenop al deze voordelen ontvang je nog eens €300 premie. Zo verdien je je boiler nog sneller terug!
Nog een heerlijk pluspunt: de warmtepompboiler van IZIHEAT heeft ook een Smart Control functie, waardoor je boiler zich aanpast aan jouw levensstijl en je zo nog optimaler water verbruikt.
Zonneboiler
Een zonneboiler werkt op dezelfde manier als zonnepanelen voor jouw elektriciteit: 1 of meerdere zonnecollectoren op het dak die de zonne energie opvangen. Het grootste verschil met de warmtepomp- en de elektrische boiler is de complexiteit van de installatie. Buiten de collectoren bestaat het pakket uit een pompsysteem, voorraadvat en regelapparatuur. Een zonneboiler is de meest milieuvriendelijke en meest energiezuinige waterverwarmer van het rijtje, maar het heeft ook zijn nadelen. Door de beperkte zonnedagen van oktober tot en met maart, moet je naverwarmen. Dit wil zeggen dat je dus overschakelt op een ander type verwarming (afhankelijk van je cv-ketel). Verder is het prijskaartje enorm hoog en heeft het ook regelmatig onderhoud nodig.
Aardgasboiler
Als je centrale verwarming al op aardgas loopt, is het de meest logische keuze om ook voor een boiler te gaan op aardgas. Het voordeel van dit type boiler is dat het zuiniger is dan de elektrische boiler. Aardgas warmt het water namelijk sneller op dan elektriciteit, waardoor het water niet op temperatuur gehouden moet worden. Dit type boiler heeft wel heel wat extra onderhoud nodig en vanwege zijn formaat ook heel wat ruimte nodig. Ook niet onbelangrijk: dit is de minst milieuvriendelijke boiler op de markt!
Doorstroomboiler
Simpel gesteld: betaal enkel wat je verbruikt. De doorstroomboiler houdt geen water warm en zal enkel beginnen werken wanneer de warmwaterkraan open gaat. Je zal hierdoor iets langer moeten wachten op warm water en de boiler zal voor een korte periode veel energie verbruiken om het water op te warmen. Maar op lange termijn blijft het verbruik nog steeds goedkoper dan een elektrische boiler.