Als bedrijf of werknemer in de bouwsector weet je dat je op dagelijkse basis te maken hebt met risico’s. Die risico’s kunnen leiden tot ongevallen op de werkvloer. Om ervoor te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan op het gebied van risico’s inzake veiligheid, gezondheid en milieu in de bouw, sturen veel bouwbedrijven hun personeel op VCA cursus. Deze cursus en de bijbehorende VCA certificering voor bedrijven heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Maar waar komt VCA eigenlijk vandaan?
Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers
Het verhaal van VCA begint in 1996, alweer 25 jaar geleden dus. Ook toen maakte men zich in de bouw, maar ook in de petrochemische sector, druk om risico’s op de werkvloer en bedrijfsongevallen. Terecht, want zelfs nu nog overlijden er in Nederland zestig mensen per jaar aan de gevolgen van een ongeval op de werkvloer en lopen 4300 mensen letsel op. Om die risico’s te verkleinen, was er behoefte aan een eenduidig toetsingssysteem waarmee het veiligheidsbeleid van bedrijven in de bouw en petrochemie gecontroleerd konden worden. Aannemers en vertegenwoordigers van de petrochemische sector ontwierpen toen samen de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers, beter bekend onder de afkorting VCA.
VCA cursussen
Tegenwoordig zijn er voor drie verschillende categorieën professionals VCA cursussen. Voor de werknemer op de werkvloer is er de cursus VCA Basis, die ook wel B-VCA genoemd wordt. Meewerkend leidinggevenden en zzp’ers die in de risicovolle sectoren actief zijn, kunnen de cursus Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VCA VOL) volgen. Intercedenten die personeel detacheren naar de bouwsector, kunnen ook nog een aparte VCA cursus volgen: Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden (VIL-VCU). Deze cursussen kunnen op drie verschillende manieren gevolgd worden. Ten eerste als klassikale cursus die in één dag afgewerkt wordt. Het is ook mogelijk om de cursus VCA online te volgen. Als laatste optie kan men met behulp van een cursusboek zelfstudie doen. In alle drie de gevallen wordt de cursus afgesloten met het officiële examen. Legt een cursist dit succesvol af, dan krijgt hij of zij het VCA diploma, dat tien jaar geldig is.
Economisch belang van VCA
Het belang van VCA in de markt is aanzienlijk geworden. Om opdrachten in te wacht te kunnen slepen als bouwbedrijf, is VCA certificering bijna onmisbaar geworden. Opdrachtgevers willen namelijk steeds vaker hun klussen alleen uitbesteden aan partijen die in het bezit zijn van VCA certificering en medewerkers die middels een VCA diploma kunnen bewijzen dat ze weten hoe ze om moeten gaan met de risico’s waar ze mee te maken krijgen. Individuele professionals maken het zichzelf moeilijk bij sollicitaties als ze geen VCA diploma kunnen overleggen, want het komt steeds vaker voor in de vacature-eisen.