Rabatdelen zijn erg veelzijdig en ideaal voor buitenprojecten. Het worden ook wel potdekselplanken genoemd, omdat de planken door het schuine profiel perfect over elkaar heen vallen. Rabat planken zijn eenvoudig te stapelen en ook prima zelf te bevestigen. Het is alleen wel belangrijk om van te voren wat tips door te lezen. In dit artikel bespreken we verschillende aandachtspunten.
Toepasmogelijkheden van rabat
Rabat is op veel verschillende manieren te gebruiken. Bijvoorbeeld als gevelbekleding, wandbetimmering van een tuinhuis of schuur, als wand van een overkapping of om een schutting mee te maken. Kortom: het is geschikt voor bijna ieder buiten- en tuinproject waarbij je stevige planken nodig hebt.
Het geschikte materiaal
Voor een goed en stevig resultaat is ook het materiaal van belang. Voor de meeste klussen is rabat van Douglas hout een goede keuze. Dit materiaal heeft een mooie robuuste uitstraling, is eenvoudig te bewerken en heeft een lange levensduur. Douglas houten rabatdelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en soorten. Vraag bij twijfel altijd om persoonlijk advies bij de (online) winkel.
Op de juiste manier bevestigen
Bij rabat/potdekselplanken is de juiste bevestiging ontzettend belangrijk. De rabatdelen mogen enkel aan de dikke kant geschroefd worden, omdat de dunne kant anders kan splijten. De dunne kant wordt door het overlappende effect vanzelf op zijn plek gehouden. Gebruik nagels of schroeven van roestvrijstaal met de geschikte lengte. Houd er daarnaast rekening mee dat vers gezaagd Douglas hout kan gaan werken. In de zomer verliest het natuurlijke materiaal zijn vocht, waardoor het krimpt. In de winter zal het rabat zich weer een beetje uitzetten. Bevestig de rabatdelen daarom nooit te strak tegen elkaar en geef ze genoeg ruimte voor werking.
Beits voor langere levensduur
Douglas hout heeft van zichzelf al een lange levensduur. Toch kun je dit verlengen door het hout te behandelen met een speciale beits. Je kunt er ook voor kiezen om direct geïmpregneerd Douglas Zweeds rabat aan te schaffen om deze extra stap over te slaan. Zo kun je bijvoorbeeld zwart gedompeld Douglas hout kopen voor een hele stoere look.
Voldoende afstand met de grond
Vergeet tot slot niet om genoeg afstand te houden tussen de rabatdelen en de ondergrond. Of het nou gaat om de bekleding van een Douglas houten schuurtje of een zelfgemaakte schutting in de achtertuin. Als het hout te dicht op de grond staan, blijft het erg lang vochtig en zal het eerder gaan rotten. Dit is natuurlijk zonde van je harde werk!