bouwaanvraag

Houtskelet woning bouwen in 5 stappen

Denk je erover om zelf een huis te laten bouwen? Houtskeletbouw biedt dan vele voordelen, zoals een relatief korte bouwtijd én veel vrijheid in vormgeving. Houtskeletbouw is enorm populair en in dit artikel wordt beschreven hoe de 5 stappen van een dergelijk bouwproject er doorgaans uitziet.

 

Houtskeletbouw

Bij houtskeletbouw worden de fundering en begane grondvloer uitgevoerd in beton. Hierop volgt een houten raamwerk in de vorm van vloeren, wanden en daken. Vandaar natuurlijk ook de naam houtskeletbouw. Alle onderdelen worden maximaal gevuld met isolatiemateriaal. Vervolgens wordt de houtskeletbouw woning aan de buitenzijde afgewerkt met gemetselde buitenmuren en traditionele dakpannen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt er dus gewoon gebruik gemaakt van traditionele bouwmaterialen, maar dit in combinatie met een houten skelet als basis. 

Stap 1: Inventarisatie

De eerste stap van het bouwproces begint bij een inventarisatie van het woningtype, de indeling, beeldkwaliteitsplan, kavelafmetingen, materiaalkeuze en natuurlijk budget. Hieruit volgt een technische omschrijving en offerte. Bij acceptatie kan vervolgens kan het definitieve ontwerp en de optielijst worden bepaald.

Stap 2: Aannemersovereenkomst

Naast de offerte dient ook de aannemersovereenkomst met definitieve bestektekening te worden getekend. Dit gebeurt vaak conform de Woningborg overeenkomst. Belangrijke risico’s worden hiermee afgedekt en het bijbehorende certificaat is vaak nodig voor het verkrijgen van een hypothecaire geldlening.

Stap 3: Goedkeuring gemeente

Het bouwplan moet goedgekeurd worden door de gemeente en is onderhevig aan een tweetal toetsen: de bestemmingsplantoets en welstandstoets. De bouwaanvraag wordt veelal door het bouwbedrijf ingediend en bevat de volgende elementen:

  • bestektekeningen
  • aanvraag sondering
  • daglichtberekeningen
  • constructieberekeningen
  • EPC-berekeningen

Stap 4: Ruwbouw en afbouw

Voordat de daadwerkelijk bouw begint, worden afspraken gemaakt over de afbouw. Hierbij kun je denken aan zaken zoals het installatiewerk, sanitair en tegelwerk. Een houtskeletbouw woning kan vervolgens in een vrij korte aaneengesloten bouwperiode gerealiseerd worden.

Stap 5: Oplevering en nazorg

Het bouwproject eindigt bij de oplevering van de houtskelet woning, waarbij ook de sleutel wordt overgedragen. Oftewel, het grote moment waar de bewoners erg naar uitkijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *