bouwlamp

4 tips voor het kopen van een bouwlamp

Ga jij ergens aan de slag waar weinig licht is is? Of klus jij thuis graag tot in de late uurtjes? Dan zijn goede bouwlampen een echte must om te zien waar je aan werkt. Op bouwplaatsen werden voorheen vooral gebruik gemaakt van halogeenlampen, maar er is een betere optie! Een LED-bouwlamp verbruikt een stuk minder energie en is dus een stuk milieuvriendelijker. Bovendien gaan ze ook een stuk langer mee. Ben je van plan om LED-bouwlampen aan te schaffen? Lees dan snel verder, want wij vertellen je waar je op moet letten.

Waar heb je de lamp voor nodig?

Bouwlampen heb je in verschillende soorten en maten. Het is goed om van tevoren na te denken over de ruimte en de werkzaamheden waar je de lamp voor nodig heeft. Dit is bepalend voor het model dat je moet kopen en welke lichtsterkte je nodig hebt. Verderop in het artikel leggen we uit hoe je kan achterhalen hoeveel licht je lamp opbrengt. Je hebt lampen met snoer, maar ook oplaadbare modellen. Een oplaadbare led bouwlamp is vooral handig als je geen stroompunten in de buurt hebt. Wil je de lamp vastzetten? Zoek dan naar een variant met standaard of statief.

Hoeveel lumen is voldoende?

Wil je weten hoeveel licht een lamp opbrengt? Eerst keek je hiervoor naar het aantal watt, maar tegenwoordig kun je dat zien aan de hoeveelheid lumen. Eigenlijk zegt watt alleen iets over het verbruik van de lamp. De eenheid lumen kan het best beschreven worden als de lichtopbrengst. Hierbij geldt uiteraard: hoe hoger het aantal lumen, hoe meer licht de lamp uitstraalt. In de meeste situaties zal een lamp met 1000 lumen genoeg moeten zijn voor werkzaamheden binnenshuis. 

De stof- en waterdichtheid van de LED-bouwlamp

Stof is onvermijdelijk op de bouwplaats of als je thuis aan de slag gaat. Het is daarom aan te raden om naar de IP-waarde van de lamp te kijken. Dit geeft namelijk aan in hoeverre de lamp stof- en vochtbestendig is. De waarde IP65 geeft bijvoorbeeld aan dat een product stofdicht is, maar ook bestendig is tegen lichte waterstralen. IP66 lampen kunnen goed tegen stof en biedt bescherming tegen spuitwater uit bijvoorbeeld een kraan of douche. Ook IP54 en IP67 zijn stofdicht en waterdicht. 

Wil je ‘warm’ of ‘koud’ licht?

De eenheid Kelvin (K-waarde) geeft de kleurtemperatuur van een lamp aan. Hoe lager het getal, des te warmer het licht is. Warm licht is iets geler en is sfeervoller. Het wordt daarom veelal thuis gebruikt om je huisje gezelliger te maken. Koud licht heeft een witte of blauwe gloed en is geschikter voor op de bouwplaats. Hiermee kun je alles beter zien en het is prettig licht om in te werken. Op kantoren heb je bijvoorbeeld ook vaker koud licht. Om een indicatie te geven: wil je daglicht nabootsen dan heb je een lamp van 5600K nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *