Er wordt veel gepubliceerd over smart home oplossingen. Naast de grote merken in huisautomatisering kun je ook ‘slimme’ lampen kopen bij de Action en IKEA. Heel mooi voor thuis, maar vaak niet interessant voor zakelijk gebruik. Met een bedrijf overstappen op een domoticasysteem vereist toch iets meer kennis en expertise dan een Hue lampje indraaien. Hoe je goed voorbereid te werk gaat leggen we uit op deze pagina.
Is domotica ingewikkeld?
Smart home, huisautomatisering of domotica, op zich is er niet zoveel verschil tussen deze termen. Het is vaak de specifieke toepassing die bepaalt onder welke noemer het valt. En eigenlijk is alles in te delen binnen “The Internet of Things”, wat zoveel betekent als het koppelen van hardware en software via internet technologie. Bij een particuliere woning is dit redelijk eenvoudig omdat er relatief weinig ruimtes en gebruikers zijn, bij een bedrijf ligt dit wat meer complex. Toch hoeft het niet per definitie ingewikkeld te zijn.
Het doel van smart oplossingen op de zaak
Wanneer een nieuw product wordt geïntroduceerd binnen een onderneming dient deze een probleem op te lossen, en niet nieuwe problemen te creëren. Denk aan een automatische deur zonder hendel. Die hoef je niet aan te raken, wat naast hygiëne ook heel praktisch is met een stapel mappen in je handen. Maar als de sensor de helft van de tijd niet werkt, en je staat voor een dichte deur, dan is het probleem nog groter. Bij domotica binnen bedrijven moet er gebruik worden gemaakt van oplossingen die zoveel mogelijk transparant zijn voor de gebruikers, en afgestemd zijn op de behoeften van de werknemers én de werkgever.
Voordelen van domotica
Er zijn volop mogelijkheden om apparaten te automatiseren en cloud diensten te gebruiken binnen de organisatie. Hier zijn enkele interessante voordelen:
- Door processen te automatiseren kunnen werknemers efficiënter hun werkzaamheden uitvoeren.
- Er kan veel energie bespaart worden wanneer moderne apparatuur wordt gebruikt op basis van intelligente sturing.
- Draadloze connecties maken het mogelijk om producten op locaties te installeren die normaal gesproken niet mogelijk zijn.
- Koppelingen zijn centraal te besturen en te bedienen, mogelijke fouten kunnen snel opgespoord en geïsoleerd worden voor optimale veiligheid.
- Omdat de besturing gedecentraliseerd wordt, is de fysieke locatie van werknemers niet meer van belang. Dit kan voordelig zijn voor werkzaamheden op andere locaties.
- Support en ondersteuning kan vaak op afstand plaatsvinden.
- Een domotica systeem is schaalbaar naar behoefte, zowel in apparatuur als in cloud based diensten.
Nadelen van domotica
Uiteraard zullen er altijd uitdagingen zijn. Hier zijn enkele mogelijke nadelen:
- Wanneer de beveiliging niet goed geregeld wordt kan het systeem of een deel daarvan gehackt worden.
- Draadloze verbindingen zijn niet altijd even betrouwbaar als bekabelde apparatuur.
- De initiële configuratie kan enige tijd kosten en vereist de nodige expertise.
Is het een dure transitie?
Uiteraard zijn er kosten aan verbonden wanneer een bedrijf gaat overstappen naar domotica oplossingen. Een deel van de kosten bestaat uit investeren in hardware, bijvoorbeeld Somfy zonwering voor alle vensters in het gebouw. Bij software en cloud diensten is er vaak sprake van een abonnementsvorm, hierdoor hoeft de initiële investering niet zo hoog te zijn omdat de kosten gespreid worden over een langere periode. Houd er rekening mee dat er ook subsidieregelingen zijn voor bedrijven die innovatief en milieubewust opereren. Zo is er de MIA (Milieu-investeringsaftrek) en de VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen).
Het Bedrijf van Dingen
Niet alleen “The Internet of Things” maar ook een bedrijf bestaat uit vele dingen die met elkaar verbonden zijn. Begin met een goede basis zoals betrouwbare routers, cloud opslag met encryptie, software voor centraal beheer van smart devices en bepaal wie er toegang heeft tot welke functionaliteit. Dit lijkt ingewikkeld, maar wanneer je samenwerkt met de juiste partners, die naast advies geven ook luisteren naar de behoefte binnen de organisatie, is het zeker uitvoerbaar. Bij enkele producten en diensten dient er rekening gehouden te worden met interoperabiliteit. Niet alle merken werken naadloos samen met elkaar. Zo zijn er Amazon producten die niet werken met Google producten en andersom. Fabrikanten zoals Somfy, die naast elektrische zonwering, garagedeuropeners en alarmsystemen ook een centraal TaHoma systeem levert, houden hun producten en diensten liever open voor een naadloze integratie. Zo bouw je een Bedrijf van Dingen waarbij alle ‘dingen’ dezelfde taal spreken.
Conclusie
Maak een inventarisatie van knelpunten binnen de organisatie en bekijk hoe domotica oplossingen een oplossing kunnen bieden. Zie iedere aanvulling als onderdeel van geheel, die wel autonoom kunnen functioneren wanneer dit nodig is. Zo is bediening op afstand ideaal, zorg wel dat er voldoende backup mogelijkheden bestaan om bij een storing in te kunnen grijpen. Anders sta je straks zelf voor die gesloten deur.