De huizenmarkt staat nu al geruime tijd volledig op zijn kop in Nederland. Het aanbod kan de enorme vraag immers niet meer aan, waardoor er veel mensen in Nederland tevergeefs op zoek gaan naar een woning. De enige oplossing om dit probleem te verhelpen is dan ook om nieuwe woningen te bouwen. De afgelopen jaren wordt er druk gebouwd, waarbij er elke jaar weer meer nieuwbouwwoningen bijkomen dan het jaar er voor. Maar hier lijkt vanaf dit jaar toch echt verandering in te gaan komen.
Minder bouwvergunningen
In 2019 is het aantal nieuwbouwwoningen in Nederland weer zichtbaar toegenomen. Er werd zelfs een recordaantal bereikt, wanneer men kijkt over de afgelopen 10 jaar. Deze mededeling is gedaan door het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Echter, verwacht het CBS dat deze trend niet zal worden doorgezet in 2020 en dat de markt enigszins zal stagneren. Deze conclusie kan getrokken worden, omdat er minder bouwvergunningen zijn aangevraagd dan vorige jaren.
In 2019 kwamen er maar liefst 71.000 nieuwbouwwoningen bij in Nederland. Dit was een 6% stijging vergeleken met het jaar er voor. Voor de economische crisis van 2008 kwamen er gemiddeld 76.000 nieuwbouwwoningen per jaar bij. Na de crisis viel hier een grote terugval in te herleiden. De afgelopen jaren was er echter telkens een geleidelijke stijging zichtbaar. Dit zal dus naar alle waarschijnlijkheid vanaf dit jaar stagneren en aanzienlijk minder worden.
Flevoland bouwt het meest
Flevoland is opmerkelijk gezien de provincie waar de meeste nieuwbouwwoningen zijn gebouwd in 2019. Verder zitten ook de provincies Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht en Noord-Holland boven het gemiddelde. Zuid-Holland valt dus opvallend onder het landelijk gemiddelde. Een regio waar grote steden als Rotterdam en Den Haag zich bevinden.
Doelstellingen worden behaald
De regering had de doelstelling uitgesproken om elk jaar 75.000 woningen op te leveren. Deze doelstelling is afgelopen jaar dan ook ruimschoots behaald met een totaal van 77.000 woningen. Hieronder vallen uiteraard de nieuw gebouwde woningen, maar ook huidige woningen die zijn omgebouwd naar kantoren worden hier bij meegerekend.
De toekomst
Naar verwachting, zal de vraag de komende nog steeds het aanbod gaan doen overstijgen op de huizenmarkt. De vraag is immers te groot op hier op korte termijn volledig aan te kunnen voldoen. Zo blijven huizenverkopers een bepaalde machtspositie behouden, waarin zij relatief uitzonderlijk hoge prijzen kunnen vragen. Een eventuele nieuwe economische crisis kan hierin uiteraard alles in doen opschudden, waarbij de prijzen van de huizen significant zullen dalen wanneer het noodlot daadwerkelijk toeslaat in de komende jaren.