Plaatmaterialen

Welk plaatmateriaal dien ik te gebruiken tijdens het klussen?

Het juiste soort plaatmateriaal uitkiezen kan best nog een hele opgave zijn. Zo heb je tal van verschillende soorten, waarbij je eenvoudig de kluts kwijt kunt raken.. Voor elk doeleinde is er namelijk wel een specifiek plaatmateriaal dat beter aansluit ten opzichte van anderen. Dit is de reden waarom wij een overzichtelijke samenvatting hebben gemaakt van alle mogelijkheden. Zo hoef jij je hier niet druk om te maken en kun je jezelf volledig focussen op het doe-het-zelven.

Plaatmateriaal wordt als eerste gescheiden voor binnen en buiten gebruik. Voor buiten dient het namelijk geschikt te zijn voor vochtige plekken, waardoor het ook binnen toepasbaar is voor vochtige ruimtes zoals een badkamer. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten of de platen eenvoudig te bewerken zijn en of je ze kunt afwerken.
De bekendste soorten zijn onder andere multiplex, MDF, spaanplaat, OSB en underlayment. We zullen deze en andere soorten hieronder voor je verder omschrijven.

Underlayment

Deze variant wordt vaak toegepast als ondervloer of als wandbekleding. De plaat wordt gevormd door meerdere aan elkaar verlijmde lagen van hout. Het materiaal is daarmee erg sterk te noemen en kan eenvoudig verder verwerkt worden. Daarnaast is het met behulp van een cirkelzaag prima te zagen in elke vorm gewenst. Underlayment wordt in veel gevallen gebruikt voor in woningen of de garage.

Te verkrijgen in drie verschillende soorten: standaard kwaliteit, Eliotis (grenenhout) en topkwaliteit Pellos (vurenhout). Door de tong- en groefverbinding is het tevens zeer eenvoudig om de platen in elkaar te laten aansluiten.

OSB

Deze mogelijkheid wordt voornamelijk gebruikt als constructieplaat. Mede doordat het van sterk materiaal is gemaakt, licht is in gewicht en duurzaam is in gebruik. Kenmerkend aan deze plaat zijn de geperste grove houtspaanders, die met elkaar zijn verbonden door middel van lijm.

Daarnaast is het ook relatief goedkope optie, ten opzichte van alternatieve plaatmaterialen. OSB is vooral toepasbaar voor vloeren, maar ook voor het creëren van wanden of dakconstructies. Een minpunt is ook te benoemen; de grove structuur maakt de plaat wel lastiger te verwerken.

Betonplex

Betonplex is een multiplex variant, dat zich kenmerkt door een kern van populierenhouten of vurenhouten lagen. Deze worden vervolgens met elkaar verlijmd door middel van een hoogwaardige en watervaste lijm.

De epoxy afwerkingslaag zorgt voor de harde en waterdichte afwerking van de plaat. Hierdoor is er ook geen verdere afwerking nodig van het betonplex. Door zijn waterdichte karakter is het zeer geschikt voor zowel binnen als buiten. Door de aangebrachte antislip-laag wordt het vaak gebruikt voor het fabriceren van aanhangers.

Overige plaatmaterialen

Spaanplaat

Gemaakt van fijne spaanders, relatief goedkoop en eenvoudig te verwerken. Afgewerkt met houtdesign of een witte toplaag. Ideaal bij het maken van meubels of het zelf bouwen van een schuifdeursysteem.

Contactplaat

Deze plaat is onder hoge druk en hoge temperatuur gefabriceerd, door middel van het persen van houtvezels met hers. Daarnaast is veel onderhoud niet benodigd en is het eenvoudig te reinigen. Vaak toegepast voor betimmering en voor gevelbekleding.

MDF

Dit geperste hout is eenvoudig te bewerken en daarnaast zeer geschikt voor meubels en kasten. Door zijn gladde oppervlakte makkelijk te verven, is vochtwerend en kan simpel in complexe vormen worden gezaagd. Een favoriet bij veel doe-het-zelvers.

Populieren multiplex

Deze vorm kent verschillende houtlagen die op elkaar gelijmd worden. Het materiaal is sterk en kan goed verwerkt worden. Voorzien van een zeer mooie toplaag en licht in gewicht. Daardoor zeer geschikt voor het maken van meubels, maar ook de interieurbouw.

Hardhouten multiplex

Doordat de plaat watervast is en verlijmd kan het voor zowel binnen als buiten worden gebruikt. Tevens goed af te werken met een buitenlak. Toegepast voor met name constructieve maar ook decoratieve toepassingen. Zoals boeiborden en gevelbekleding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *