Verwarmen met een Elektrische Kachel

4 tips om je huis gemakkelijk te gaan verduurzamen

Verduurzamen: steeds meer mensen doen het. Met relatief kleine investeringen kun je toch veel energie besparen. Door je woning te verduurzamen kun je niet alleen op kosten besparen, maar ook de waarde van je woning verhogen. Wanneer je je woning verduurzaamt, kun je vaak ook een hogere hypotheek afsluiten of korting krijgen op de hypotheekrente. Waar kun je mee aan de slag?

Je woning isoleren

Je kunt wel kiezen voor een andere soort verwarming, maar daar heb je niets aan als je woning niet goed geïsoleerd is. De warmte lekt dan gewoon weer weg. Daarom is de eerste stap altijd het isoleren van de woning. Met een goede isolatie blijft je huis langer warm en valt er veel geld te besparen.

Kijk eens naar dakisolatie, spouwmuurisolatie of naar dubbelglas. Dakisolatie is een van de belangrijkste soorten isolatie, omdat warme lucht altijd naar boven stijgt. Je kunt ook zelf wat eenvoudige maatregelen nemen, zoals het dichten van naden en kieren. Zo kan er geen warme lucht meer ontsnappen.

Elektrische kachel voor verwarming

Heb je een wat kleinere woning of wil je juist een specifieke, wat kleinere ruimte, verwarmen? Draai je kachel dan uit en warm alleen deze ruimte met een elektrische kachel. Een elektrische kachel zorgt ervoor dat je geen gas gebruikt. Daardoor draag je ook meteen een steentje bij aan het milieu.

Een elektrische kachel is ook financieel voordeliger. De prijs van stroom is immers veel lager dan de prijs van gas. Met een elektrische kachel duurt het bovendien niet lang voordat de ruimte waar je je in bevindt op temperatuur is. Eigenlijk merk je in comfort totaal niet of je nu met gas of met elektriciteit verwarmt. Toch zijn je maandelijkse kosten wel behoorlijk lager. Verwarmen met een elektrische kachel is dat dat betreft een prima keuze.

Zonne-energie gebruiken

In het straatbeeld zie je ze tegenwoordig bijna standaard: zonnepanelen. De afgelopen jaren hebben heel veel mensen al zonnepanelen op hun daken geplaatst. En dat is logisch, want met zonnepanelen bespaar je flink op je stroomgebruik. Wanneer je zonnepanelen kiest, is het het beste om de stroom zelf op te gebruiken. Terugleveren aan het stroomnet is eigenlijk nog maar zelden een voordelige optie. Naast stroom, kun je de zon ook gebruiken voor warmte. Dat doe je met bijvoorbeeld een zonneboiler. 

Warmtepomp

Vanaf 2026 is het verplicht om je kapotte cv-ketel te vervangen door een elektrische of een hybride warmtepomp. Dat is een apparaat dat warmte uit de lucht, de bodem of grondwater haalt. Een warmtepomp wordt verplicht, omdat het minder energie verbruikt dan een cv-ketel. Op die manier kunnen we beter omgaan met het milieu en komen we dichter bij het halen van de klimaatdoelen. Voor de aanschaf van een warmtepomp kun je ook subsidie aanvragen of een lening zonder rente van het Warmtefonds aanvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *