Signalering

3 Redenen om te kiezen voor signalering binnen het bedrijf

Als je een eigen bedrijf hebt is het belangrijk om voor signalering te kiezen, bijvoorbeeld in de vorm van borden en pictogrammen. Sommige borden zijn herkenbaar voor iedereen en zullen veel bedrijven gebruiken. Anderen zijn weer heel specifiek, gericht op een bepaalde branche. Waarom is signalering nou belangrijk binnen jouw bedrijf? We geven 3 redenen waarom jullie ook voor signalering moeten kiezen. 

Reden 1: Veiligheid staat voorop

De veiligheid moet altijd voorop staan, ook binnen jullie bedrijf. De beste manier om veiligheid ook echt te creëren is door goed met elkaar te communiceren. Nu hebben we steeds meer te maken met verschillende culturen binnen bedrijven, waardoor er taalbarrières kunnen ontstaan. Om miscommunicaties te voorkomen wordt er daarom veel gecommuniceerd in beeld.

Dat doen we dus met behulp van signalering in de vorm van borden en pictogrammen. Zo zijn er borden die de nooduitgang aangeven en benadrukken dat je niet mag roken. Andere bekende borden zijn bijvoorbeeld het verboden toegang bord en het bord met de brandblusser. Door te communiceren met deze pictogrammen kun je veiligheid creëren binnen jouw loods, fabriek of ander bedrijf. Er zijn namelijk nog veel meer pictogrammen waar jullie gebruik van kunnen maken.

Reden 2: Het is wettelijk verplicht

Borden moeten in één oogopslag duidelijk maken wat er verboden of verplicht is en welk gevaar er dreigt. In de Europese normen zijn eisen vastgelegd voor veiligheidssignalering. Zo moet het een eenvoudig pictogram zijn zonder overbodige details. Daarbij is ook de zichtbaarheid verhouding belangrijk. Je mag hier en daar wat aanpassingen doen aan het pictogram als bedrijf. Alleen moet je er wel rekening mee houden dat de waarschuwing duidelijk blijft. Als je jouw pictogrammen bij seton-signalering.nl besteld, hoef je je daar in ieder geval geen zorgen over te maken.

Je bent als werkgever verplicht om veiligheidsborden te gebruiken als een werkplek, gereedschap, machine of materieel gevaar kan opleveren voor de gezondheid of de veiligheid. Als je met rijdende materialen werkt, dan weet je dus dat je daar een bord voor op moet hangen. 

Bovendien moet je jouw medewerkers ook informeren over de betekenis van alle borden. Dat wordt verwacht van een werkgever. Ook al moet er geen misverstand ontstaan over een bord, ben je als werkgever uiteindelijk verantwoordelijk. Zorg daarom dat je elke nieuwe medewerker een briefing geeft over alle pictogrammen en borden die bij jullie bedrijf te vinden zijn. 

Reden 3: Jouw verantwoordelijkheid

Naast het feit dat borden en pictogrammen verplicht zijn, blijft het personeel jouw verantwoordelijkheid als werkgever. Je wil te allen tijde de veiligheid voorop zetten en dat doe je dus met borden en pictogrammen, maar jij blijft ook verantwoordelijk.

De 3 redenen om voor signalering te kiezen overlappen daarom ook met elkaar. Als verantwoordelijke wil je namelijk niet dat er iets gebeurd met jouw personeel. Een ongeluk zit in een klein hoekje en daarom moet je goed gebruikmaken van de veiligheidssignalering. 

Signalering omvat namelijk meer dan borden en pictogrammen. Het gaat veel verder dan dat. Denk bijvoorbeeld aan vloermarkering, vloertape en etiketten. Allemaal voorbeelden van visuele middelen om ongelukken binnen het bedrijf zo laag mogelijk te houden.

Mocht iemand toch een ongeluk krijgen, ben jij altijd de verantwoordelijke. Dat betekent dat jij als bedrijf wordt aangeklaagd, mocht het ernstig zijn. Zo’n schadeclaim kan hoog in de cijfers lopen. Bovendien ben je als persoon natuurlijk ook enorm geschrokken. Het gaat immers om je personeel, die zich dagelijks voor je inzetten. Dat heeft een impact op je. Mocht je de schadeclaim overleven is het goed om nog eens een controle te doen door het pand en het ongeluk te evalueren. Had het voorkomen kunnen worden en op welke manier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *