Nu de woningmarkt nagenoeg op slot zit kopen veel mensen een woning om op te knappen. Deze woningen zijn gezien de verkoopprijs een stuk voordeliger en kunnen helemaal naar wens verbouwd worden. Anno 2021 is een duurzame woning natuurlijk een must. Lees onderstaande tips om erachter te komen hoe je je opknapper zo duurzaam mogelijk verbouwt.
Kies voor duurzame bouwmaterialen
Of je nou besluit om zelf te gaan klussen of om het uit te besteden: een duurzame woning creëer je met duurzame materialen. Maar wat houdt dat precies in? Of een materiaal duurzaam is hangt af van twee factoren. Ten eerste moet het product ecologisch verantwoord zijn. Dit betekent dat het biologisch afbreekbaar is, maar ook dat het bijvoorbeeld gerecycled is of dat het materiaal geschikt is voor hergebruik. Ten tweede moet het ook van goede kwaliteit zijn; wanneer je heel duurzaam materiaal vaak moet vervangen is dit alsnog niet ecologisch verantwoord. Materiaalsoorten waar je aan zou kunnen denken zijn bamboe, natuursteen en hout. Met hout moet je natuurlijk wel opletten: het beste is om gerecycled of tweedehands hout te gebruiken. Wil je zeker weten dat het hout duurzaam verbouwd is? Dan kun je kijken of het een FSC- of PEFC-keurmerk bevat.
Isoleer de woning
Wanneer je je woning goed isoleert bespaar je automatisch op de energiekosten. Een huis met een laag energieverbruik komt eerder in aanmerking voor een groen energielabel. Naast dat het goed is voor het milieu, draagt het dus ook bij aan je wooncomfort; hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe sneller je huis is opgewarmd. Omgekeerd geldt hetzelfde: in de zomer blijft een geïsoleerde woning binnen langer koel. Een manier om dit te bereiken is met bijvoorbeeld PIR isolatie. Dit isolatiemateriaal is te gebruiken voor je dak, vloer, spouwmuur en kruipruimte. De PIR isolatie platen zijn in verschillende diktes te verkrijgen en zijn dus erg handig als je bijvoorbeeld met een dunne isolatieplaat een goed resultaat wil behalen.
Kies voor zonne-energie
Het aanschaffen van zonnepanelen is een investering, maar het heeft veel voordelen. Ze verhogen natuurlijk de waarde van je huis, maar zorgen er ook voor dat je woning een beter energielabel krijgt. De zonne-energie wordt omgezet in elektriciteit en daardoor profiteer je van lagere energiekosten. Doordat je je eigen duurzame stroom opwekt heb je de investering van het aanschaffen van zonnepanelen binnen een aantal jaar terugverdiend! Daarnaast zijn ze onderhoudsvriendelijk, maken ze geen geluid én ben je met zonnepanelen niet afhankelijk van eventuele stroom prijsstijgingen.