Houtkachel

Zo houd je je woonkamer gezellig warm zonder een torenhoge energiefactuur

Niemand kon er de afgelopen tijd onderuit. De energiefacturen swingen stilaan de pan uit. Je kan gaan investeren in betere isolatie, zonnepanelen en de verwarming een graadje lager zetten. Maar niemand zit graag in de kou natuurlijk. Zeker in de leefruimte mag het toch aangenaam warm zijn. Daarom 5 tips om je leefruimte lekker warm te krijgen zonder een aanslag te plegen op je energiefactuur. 

Infrarood

Infrarood ken je misschien van de sauna, maar ook in je woonkamer kan het een efficiënte manier zijn om de gevoelstemperatuur naar een aangename warmte te brengen. Infraroodpanelen geven warmte af via – hoe kan het ook anders – infraroodstraling. De stralingswarmte richt zich direct op de objecten en mensen in de kamer en niet op de lucht. Dit maakt dat infraroodverwarming een energiezuinige manier is om een kamer te verwarmen, zeker in combinatie met zonnepanelen op je dak. 

Gaskachel

Wil je het snel aangenaam warm hebben, dan is een gaskachel of gashaard perfect. Al binnen enkele minuten nadat je de kachel aanzet, voel je al de warmte in de kamer. Je hebt dus sneller controle over de temperatuur in de kamer. Een gaskachel is bovendien meer dan puur een verwarmingselement, het is een eyecatcher in je woonkamer geworden. Zeker wanneer je kiest voor een gashaard inbouw. Of misschien als doorkijkmodel, dan heb je naast een prachtige warme gloed ook een mooi vlammenspel, wat zorgt voor extra gezelligheid in huis. 

Bio-ethanol

Heb je geen gasaansluiting of wil je geen zware verbouwingswerken gaan uitvoeren om een gasleiding tot in je woonkamer te leggen? Dan is een verwarmingselement op bio-ethanol de perfecte oplossing voor jou. Je krijgt nog steeds de aangename warmte en het mooie uitzicht op vlammen, en bovendien is het een milieuvriendelijke manier om je leefruimte wat bij te verwarmen. 

Houtkachel

De houtkachel en -haard zijn de echte evergreens van de gezellige warmte in huis. En ook wat het design en de energiezuinigheid betreft, is de ontwikkeling hier niet stil blijven staan. Tegenwoordig heb je oneindig veel keuze, van een simpele inbouw houtkachel tot een heus design statement waarbij je een 360° uitzicht hebt op de vlammen. 

Pelletkachel

Het energie-efficiëntere broertje van de houtkachel is de pelletkachel. Minder gedoe met hout, efficiëntere verbranding en minder afval: een pelletkachel heeft wel wat voordelen. Bovendien is een pelletkachel al lang niet meer de vieze rechthoekige bak die naar een hoek van de kamer verbannen werd om zijn lelijke uiterlijk. Ook pelletkachels hebben een design-lift gekregen en zijn nu niet alleen een extra bron van warmte, ze zorgen ook voor extra gezelligheid in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *