Eén van de grootste risico’s van werken in de bouw is valgevaar. Al helemaal als je zelf werkt op hoogte, ben je vast wel eens gewaarschuwd over hoe gemakkelijk je eigenlijk van een ladder valt. De gevolgen zijn over het algemeen niet te min. Hier wil jij dus zeker niet de dupe van worden! Als jij wel eens te werkt gaat op een steiger, of binnenkort juist jouw eerste keer wordt, dan wil je deze tips niet missen.
Neem je gezonde verstand mee de hoogte in
Bedachtzaam te werk gaan klinkt wellicht erg logisch. Echter gaat het bij deze eerste stap al snel mis. Zo willen de meeste mensen liever het snelst mogelijk klaar zijn. Op een steiger moeten werkzaamheden niet gehaast uitgevoerd worden! Houd daarom in gedachte om behoedzaam te bewegen zodat er geen (extra) gevaar ontstaat, want zelfs met beschermende maatregelen is het risico op een val altijd aanwezig.
Bedenk van tevoren hoeveel ruimte je nodig hebt
Vraag je voordat je begint af hoeveel ruimte je nodig hebt bij de werkzaamheden. Een brede of smalle steiger? Dit hangt natuurlijk af van de benodigde bewegingsruimte. Let er wel op dat een brede steiger een hoop meer ruimte nodig heeft, en ook hierdoor kun je dus minder snel doorwerken. Ook hier geldt: pak het voorzichtig aan, niet vlug. Wat betreft de breedte van frames is er meestal de keuze uit 75 – 90 – 135cm; de platformlengte 190 – 250 – 305cm. Twijfel je over de juiste keuze? Je kunt je gewoonlijk kosteloos en vrijblijvend laten adviseren. Ben je geen professionele gebruiker, doe dit dan zeker.
Deze soort steiger heb je nodig
Er zijn een heleboel verschillende soort steigers. Welke kun jij het best inzetten voor jouw klus? Gebruik een kamersteiger voor klusjes in een kleine ruimte (thuis of in stegen). Meer flexibiliteit nodig om jouw klus verder uit te voeren, en heb je meer ruimte? Dan is een rolsteiger, die vaak gebruikt wordt bij schilderwerk en het aanbrengen van (kerst)verlichting, jouw beste vriend. Bij korte bouw- of onderhoudswerkzaamheden wordt vaak gebruik gemaakt van een vouwsteiger. Het platform van steigers is aanzienlijk veilig en stabieler dan die van ladders, dus realiseer je dat goed voordat je een keuze maakt.
Zorg ervoor dat de steiger recht en vast staat
Als het gaat om jouw veiligheid, is enkel een steiger niet stabiel genoeg. Om deze goed op zijn plek te houden, zijn er diverse accessoires nodig. Denk aan steigerbasisplaten en voetsteunen die stevig op de grond zijn geplaatst en de steigerwielen blokkeren. Zo voorkom je mogelijke beweging. Verplaats de steiger ook nooit terwijl deze in gebruik is! Voor persoonlijk advies, steigers en onderdelen kun je terecht bij Steiger voor weinig. Zo sta je garant voor jouw eigen veiligheid én deze zijn ook nog eens aantrekkelijk geprijsd.
Vergeet niet om extra te keuren
Wanneer alles staat – en je klaar bent om dan toch eindelijk écht met jouw klus te beginnen – check alles nog eenmaal. Er komt namelijk erg veel kijken bij het opbouwen van een steiger. Staat jouw steiger zeker weten stabiel? Zorg dat de stabilisatoren en uitzetarmen goed zijn bevestigd. Check vervolgens de extra steiger onderdelen, zoals de schoren. De leuningen plaats je op heup- en kniehoogte. De wielen heb je geblokkeerd om verschuiving te voorkomen. Controleer of de steiger waterpas staat. Vooral wanneer je werkt op een zachte ondergrond is dit van belang, want door het gewicht kan de steiger zakken. Tot slot, houd je hoofd er goed bij en succes!