Het is jullie eindelijk gelukt om het huis van jullie dromen te vinden. Dan heb je ook nog eens geluk dat er niemand jou heeft overboden. Tijd om het huis daadwerkelijk te kopen en de hypotheek af te sluiten zul je denken. Voor het afsluiten van de hypotheek is vaak een levensverzekering nodig. Als je die nog niet hebt, moet je die eerst afsluiten, voordat je een hypotheek af wil sluiten.
Sluit een levensverzekering af
Een levensverzekering is eigenlijk een verzamelnaam voor verzekeringen die je af kunt sluiten. De verzekeringen die hieronder vallen kunnen geld uitkeren als je in leven bent of als je komt te overlijden. Dat is ook weer afhankelijk van de verzekering die je kiest. Welke verzekering je kiest, hangt weer af van het doel dat je hebt.
Voor het afsluiten van een hypotheek heb je vaak een overlijdensrisicoverzekering of levensverzekering nodig. Zo garandeer je dat de hypotheek altijd afgelost kan worden. Daardoor zullen hypotheekverstrekkers jou de kans geven om een hypotheek af te sluiten. Voor wat hoort wat kun je wel zeggen. Jij kunt een hypotheek krijgen als je in ruil daarvoor ook een verzekering afsluit.
Een verplichte opstalverzekering
Een hypotheekverstrekker stelt jou verplicht om een opstalverzekering aan te schaffen. Alles wat vastzit in je huis is dan verzekerd. Denk aan een verlijmde parketvloer, maar ook aan de leidingen. De opstalverzekering zal uitkeren als je last hebt van: wateroverlast, blikseminslag, brandschade, inbraak of diefstal.
Goed om te weten is dat zonnepanelen op het dak en de funderingen van je woning ook onder de dekking van de opstalverzekering vallen. Hetzelfde geldt voor laadpalen voor elektrische auto’s.
Houd er dus rekening mee dat schade die je zelf veroorzaakt niet wordt vergoed door de verzekeraar. Dat kan wel, maar dan moet je een all-risk polis hebben. De schade wordt vaak terugbetaald als je die niet had zien aankomen.
Een inboedelverzekering afsluiten
Een inboedelverzekering is dan wel niet verplicht, maar is wel zeker aan te raden om af te sluiten. De verzekering zal bij dezelfde zaken uitkeren als bij een opstalverzekering. Het verschil is alleen het verzekerde. Bij de inboedelverzekering verzeker je namelijk alle spullen die niet vastzitten aan je huis. Denk aan een koelkast, je huisdieren en meubels.
Veel mensen sluiten daarom een opstal- en inboedelverzekering samen af. Het verstandigste is om deze bij één verzekeraar af te sluiten. Ten eerste heb je kans op korting op de premie bij meerdere verzekeringen. Ten tweede ontstaan er dan geen discussies welke verzekeraar uit moet betalen als er schade is ontstaan.
Zorg voor een aansprakelijkheidsverzekering
Ook als je nog geen eigen woning hebt is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Mocht je op visite zijn en een dure vaas laten vallen, dan ben je daarvoor verzekerd.
Als je dan wel een eigen huis hebt, dan komt de aansprakelijkheidsverzekering ook zeker van pas. Deze dekt schade aan personen en zaken. Het kan ook zomaar zijn dat je de schade niet hebt veroorzaakt, maar wel aansprakelijk bent volgens de wet. Je kunt hierbij denken aan een waterleiding die springt en waar de buren waterschade door ervaren. Je hebt de schade dan zelf niet in de hand, maar ze zullen deze wel bij jou willen verhalen.
Kies de woonlastenverzekering
Dit is weer een verzekering die niet verplicht is, maar zeker is aan te raden. De verzekering betaalt een deel van je hypotheeklasten als je dat niet meer kunt door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Een ongeluk zit in een klein hoekje en ben je er van bewust dat het jou ook kan overkomen. Zorg daarom te allen tijde voor een woonlastenverzekering om jezelf en je gezin te beschermen.