waterontharder

Het nut van een waterverzachter in huis

Heb jij ook al last gehad van teveel kalk in het leidingwater? Ruikt of smaakt het kraantjeswater soms wat vreemd? Dan ben je niet alleen. Heel wat Vlamingen hebben er last van. Een mogelijke oplossing is het installeren van een waterverzachter (ook wel waterontharder genoemd) in huis.

Een waterverzachter kan voor enkele belangrijke voordelen in je huishouden zorgen, zoals een langere levensduur van huishoudapparaten die water gebruiken en een verlaagde behoefte aan wasmiddelen.

Is een waterverzachter noodzakelijk?

Of een waterverzachter echt nodig is, hangt voornamelijk af van de hardheid van het water en je persoonlijke voorkeur. De waterhardheid wordt in België doorgaans uitgedrukt in Franse graden (fH) en varieert sterk van streek tot streek. Je kan de hardheid van het water in jouw gemeente terugvinden op de site van je drinkwaterbedrijf. Als het water hard tot zeer hard is (vanaf 25 fH), dan is het sterk aangeraden om een waterverzachter te installeren.

Hard water kan leiden tot kalkaanslag in leidingen, oppervlakken (tegels, vloeren, kranen) en kalkvorming in verwarmingselementen van huishoudelijke apparaten (wasmachines, boilers, enz.). Het rendement van apparaten neemt al snel af wanneer er sprake is van kalkaanslag. Bij boilers, die veel energie verbruiken, kan het energieverbruik zo al snel hoog oplopen. Verder kan zeer hard water het wasresultaat negatief beïnvloeden: er zal meer zeep nodig zijn om een proper resultaat te bekomen.

Wat zijn de voordelen van een waterverzachter?

 

waterverzachter

Een waterontharder zorgt ervoor dat het kalk (en andere zaken die zorgen voor een vreemde geur of smaak) uit het leidingwater wordt gefilterd. Dit resulteert in:

  • Minder kalkaanslag.
  • Verhoogde levensduur van waterleidingen, kranen, sanitaire toestellen en huishoudtoestellen die met water werken.
  • Lager water- en energieverbruik.
  • Besparing op producten zoals bijvoorbeeld wasverzachter.

Het installeren van een waterontharder geeft een gemiddeld gezin een geschatte besparing van € 650 per jaar. Deze besparing vloeit onder andere voor uit:

  • 20 % lager huishoudelijk energieverbruik.
  • 50% minder verbruik van detergenten en wasverzachter.
  • 30% langere levensduur van toestellen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *