Wie van plan is om een nieuwe woning te kopen, zet er best wat vaart achter. De Vlaamse regering heeft immers onlangs het einde van de woonbonus aangekondigd. Deze maatregel zal vanaf 1 januari zonder pardon in werking treden. Ben jij benieuwd naar de mogelijke negatieve gevolgen? Wij zochten het voor jou uit.
Wat is de woonbonus?
De woonbonus is een systeem van hypotheekrenteaftrek dat al sinds 2005 in zijn huidige vorm bestaat. Aan de hand van deze bonus kunnen kapitaalaflossingen, betaalde intresten en gelimiteerde schuldsaldoverzekeringen afgetrokken worden van het belastbaar inkomen. Hierdoor genieten eigenaars van een gezinswoning in Vlaanderen tijdens de looptijd van hun hypothecaire lening van een belastingvermindering. Aangezien dit bedrag afgetrokken wordt van het netto-inkomen, resulteert dit ook in een gevoelig lagere personenbelasting. Het financiële voordeel hangt daarbij samen met de belastingsschijf die van toepassing is op jouw inkomen. Wie zich in de hoogste schijf bevindt, behaalt al snel een voordeel van € 1140.
Wat verandert er precies?
Door de afschaffing van de woonbonus genieten eigenaars niet langer van een fiscaal voordeel. Dit betekent concreet dat kopers de volle pot zullen moeten betalen bij het aangaan van een lening. De Vlaamse regering heeft echter bijkomende maatregelen getroffen, die het verlies enigszins moeten compenseren. Zo beslisten zij onlangs om de verkoop- en registratierechten te verminderen van 7% naar 6%. Hierdoor moeten nieuwe kopers minder betalen bij de registratie van hun documenten. Specialisten uit de vastgoedsector zien hier op korte termijn heil in, maar waarschuwen voor de gevolgen op lange termijn.
Wat is het voordeel op lange termijn?
De vraag die op ieders lippen brandt: is het verdwijnen van de woonbonus nu een zegen of een vloek? Zoals altijd ligt de waarheid in het midden. Het systeem rond de woonbonus is uiteindelijk weinig transparant en efficiënt gebleken. Een verlaging van de registratierechten is voor de modale burger duidelijker. Het allerbelangrijkste voordeel is echter dat de koper het meteen voelt in zijn portefeuille. Zo krijgt hij meteen een cashvoordeel op het moment dat hij of zij dat het meeste nodig heeft. Specialisten stellen echter dat het wegvallen van de woonbonus op lange termijn nooit volledig gecompenseerd zal worden.
Wil jij verder nog meer besparen op je bouw- of verbouwingsproject? Download dan de gratis premiegids en ontdek de beste bespaartips.