Kachel op pellets

De voordelen van verwarmen met pellets

Wat zijn pellets?

Pellets zijn kleine houten korreltjes die gebruikt kunnen worden voor een pelletkachel. Het zijn tevens kleine brokjes biomassa die voornamelijk bestaan uit houtzaagsel. Doordat pellets een stuk milieuvriendelijker zijn dan overige alternatieven, wordt het vaak bestempeld als een ecologische keuze wanneer men kiest voor het gebruik van pellets. De verbranding is namelijk niet giftig, de korreltjes zijn CO2 neutraal en ze verspreiden tevens geen geurtjes. De pellets worden gefabriceerd uit houtresten, waardoor er dus geen extra bomen gekapt hoeven te worden. De houtresten worden uiteindelijk omgevormd tot maatvaste korrels.

De houtkorrels worden daarbij gewonnen uit bossen die allen een FSC-keurmerk hebben. Dit is het officiële keurmerk waarmee wordt aangegeven dat hout en papier op een verantwoorde manier voor de natuur zijn verzameld. Van de zagerij tot aan de winkel, alle stappen worden daarbij door het keurmerk gecontroleerd. De organisatie heeft als uiteindelijk doel dat alle bossen op deze wereld behouden kunnen blijven voor de toekomst.

De voordelen van pellets

Pellets zijn uitermate efficiënt. Dit komt mede doordat zij een hogere verbrandingsgehalte hebben dan alternatieve mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld compostering uit het bos.
Daarnaast blijven de korrels altijd bruikbaar en zullen zij niet vergaan. De kwaliteit wordt ook niet minder, zolang ze in een droge opslag zijn opgeslagen. Aangezien ze ook beduidend minder ruimte in nemen dan haardhout, kun je eenvoudig een grote voorraad aanleggen. De meeste zakken met pellets worden verkocht met een gewicht van maar 15kg. Pellets hebben tevens een laag vochtgehalte, waardoor er nauwelijks sprake van is van rook.

Het gebruik maken van pellets wordt vaak gezien als een investering. Je bespaart immers al snel honderden euro’s op jaarbasis. Dit komt met name omdat pellets zeer zuinig zijn, zeker in vergelijking met het gebruik van hout of gas. Ze kennen een hoog rendement (92%) en zijn opvallend laag in energieverbruik.

Een ander groot voordeel is dat pelletkachels zelfregulerend zijn. Hierdoor hoef je zelf weinig te doen en is het uitermate gebruiksvriendelijk. Sommige kachels zijn zelf te bedienen met behulp van een app op je smartphone. Zo kun je vanaf je luie stoel de temperatuur in de kamer wat aangenamer maken.

De nadelen van pellets

Het grote nadeel dat kleeft aan het gebruik van pellets is dat er wel elektriciteit nodig is voor de verbranding van de korrels. In vergelijking met andere opties zijn de kosten nog relatief laag te noemen, maar het is zeker een punt dat in overweging genomen dient te worden. Deze kosten zijn eventueel we op te vangen door gebruik te gaan maken van zonnepanelen.

De aanschafkosten van een pelletkachel zijn daarentegen wel relatief hoog, met prijzen die liggen tussen de € 2000 en € 6000. Uiteraard verdien je dit relatief snel weer terug, door de grote besparing op je gebruikelijke stookkosten. De ingebouwde ventilator kan in sommige gevallen nog wel eens voor wat lawaai zorgen. Dit verschilt echter sterk per merk en prijsklasse.

De kosten van een pelletkachel

Tot 2020 kun je subsidie ontvangen op de aanschaf van je pelletkachel. Aangezien dit soort kachels de lucht minder vervuilen, wilt de overheid je graag wat tegemoetkomen. Subsidie varieert daarbij tussen de € 500 en € 2000.

Daarnaast kun je ook subsidie ontvangen op andere duurzame apparaten, zoals een warmtepomp (rond de € 1500) en een zonneboiler (rond de € 650 euro). Deze specifieke subsidies vallen onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en is van toepassing op particulieren en bedrijven. Door middel van deze subsidies kun je veel kosten besparen en uiteindelijk een stuk voordelig uit zijn.

Welke pelletkachel is de beste optie?

De warmteopbrengst van de kachel is erg belangrijk. Is het bijvoorbeeld in staat om de gehele woonkamer te kunnen verwarmen? Daarnaast hebben pelletkachels over het algemeen een rendement van 92%. Dit houdt in dat 92% van de warmte die gegenereerd wordt, ook daadwerkelijk de kamer in wordt geblazen en de ruimte verwarmt. De resterende 8% gaat in principe naar buiten en daar wordt dus geen gebruik van gemaakt. Vraag dit bij de koop altijd nog even na voor de zekerheid. Voor passend advies kun je altijd terecht bij Delangebv.nl. Zij zijn een gerenommeerd bedrijf met meer dan 40 ervaring in de houtvezel- en zaagsel- en pellethandel.

Daarnaast is de isolatiewaarde van de ruimte waar de kachel komt te staan natuurlijk van cruciaal belang op de algehele prestaties. Wanneer een ruimte niet goed is geisoleerd, dan zal de warmte snel weer wegtrekken en wordt er geen optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de pelletkachel.

Onderhoud van een pelletkachel

Een pelletkachel vereist wel enige onderhoud. Zo dient men elke week de verbrandingskamer van de pelletkachel eens goed te stofzuigen. Daarnaast, eens in de drie maanden, is het nodig om een grote onderhoudsbeurt uit te voeren. Goed onderhoud zal de levensduur van de pelletkachel positief doen beïnvloeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *