Inboedel

Wat valt er onder een inboedelverzekering en wat valt er onder een opstalverzekering?

Wanneer jouw nieuwbouwwoning eindelijk klaar is voor jou om in te trekken, moet je natuurlijk een aantal zaken regelen voor je woning. Je hebt een opstalverzekering nodig, en natuurlijk wil je ook graag dat je inboedel goed verzekerd is. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen die verzekeringen? Wat valt er onder een inboedelverzekering en wat valt er onder een opstalverzekering?

Inboedelverzekering

De naam zegt het al: een inboedelverzekering verzekert jouw inboedel voor schade, verlies en diefstal. In het geval van brand, overstroming, storm of inbraak is jouw inboedel verzekerd. Maar ook als de televisie per ongeluk valt en kapot gaat, valt dit onder de inboedelverzekering. Dat is zeker ook handig als je onstuimige kinderen hebt die wel eens wat schade aanrichten, als is dat doorgaans natuurlijk per ongeluk. Let er wel op dat je ook verzekerd bent voor de daadwerkelijke waarde van je inboedel. Deze moet je natuurlijk schatten, maar het is belangrijk dat het om een realistische schatting gaat. Anders kan de verzekeraar moeilijk gaan doen in het geval van grote schadeclaims, bijvoorbeeld bij diefstal of brand.

Inboedel

Opstalverzekering

Als je een woning koopt en je sluit daarvoor een hypotheek af, dan verplicht de hypotheekverstrekker je naar alle waarschijnlijkheid om een opstalverzekering af te sluiten voor je woning. Dat is ook zeker belangrijk, want een opstalverzekering (die men ook wel eens woonhuisverzekering noemt) dekt schade aan het huis zelf en de spullen die daaraan vastzitten. Dat is cruciaal in het geval van bijvoorbeeld een woningbrand. Stel je voor dat je dan zelf voor de schade opdraait. Dat kan bijna niemand zich veroorloven. Met een opstalverzekering verzeker je ook zaken als leidingen, de centrale verwarming, de badkamer, de keuken en het toilet. Helaas betaalt de verzekeraar niet uit in het geval van schade als gevolg van aardbevingen, atoomkernreacties en (hoewel dat voor Nederland niet van belang is) vulkaanuitbarstingen. In zulke gevallen is er namelijk aan veel woningen schade en dat kan een verzekeraar natuurlijk niet allemaal opbrengen.

Subtiele verschillen

Er bestaan ook subtiele verschillen waarbij het misschien niet in eerste oogopslag helder is onder welke verzekering het valt. Zo valt een inbouwfornuis onder de opstalverzekering, maar een los fornuis onder de inboedelverzekering. Een vaste airconditioner valt onder de opstalverzekering, een losse airco onder de inboedelverzekering. Zet je een vaste jacuzzi neer in de tuin? Dan valt dat toch onder de inboedelverzekering. Vast parket valt onder de opstalverzekering, maar gelijmd linoleum en marmoleum onder de inboedelverzekering. Het kan soms dus enigszins verwarrend zijn.

Beide verzekeringen zijn eigenlijk cruciaal voor een huizenbezitter. Hoe verwarrend het soms ook een beetje kan zijn, als je allebei de verzekeringen hebt weet je in ieder geval zeker dat je hele huis inclusief inboedel onder de dekking valt. Ook tijdens de verhuizing.

Inboedel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *