warmtepomp

Warmtepomp in woning

We worden tegenwoordig overspoeld met informatie over het duurzaam opwekken van energie. Daarbij spelen zonnepanelen een belangrijke rol. Er is ook plaats voor andere innovaties. Hierbij kun je denken aan de warmtepomp. Vooral de combinatie van warmtepomp met zonnepanelen worden vaak vermeld. Waarom is het tegenwoordig vooral de combinatie die erg interessant is? Omdat men in de toekomst geen gas meer wil en kan gebruiken in woningen wordt er naar andere oplossingen gezocht.

Wat doet een warmtepomp?

De warmtepomp maakt gebruik van elektriciteit en niet van gas. Een warmtepomp maakt niet alleen gebruik van de stroom, maar ook nog van de omgevingswarmte. Daarom kan er met minder elektriciteit (stroom) meer warmte geproduceerd worden. Een warmtepomp zal de warmte onttrekken uit de aarde, oppervlaktewater of buitenlucht. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van het water in huis of voor het verwarmen van de woning zelf.

Soorten warmtepompen

Je hebt meerdere soorten warmtepompen. Ook de prijsklassen zijn zeer verschillend. Het grootste verschil in kosten ligt bij een warmtepomp aan waar de warmtepomp zijn warmte vandaan haalt. We onderscheiden daarvoor meerdere soorten warmtebronnen zoals lucht, grond en water.

Lucht-water/lucht-lucht
Warmtepompen die de buitenlucht gebruiken om de warmte op te wekken zijn de lucht-water-warmtepomp en de lucht-lucht-warmtepomp. De lucht-water-warmtepomp wordt gebruikt voor de centrale verwarming en voor warm water. De lucht-lucht-warmtepomp zal de warme lucht in de ruimtes blazen. Deze kan ook als airco worden gebruikt.

Grond-water
De grond-water-warmtepomp kan op twee verschillende manieren worden toegepast. Deze kan worden aangesloten volgens een horizontaal of verticaal systeem. Bij een horizontaal systeem wordt een netwerk op ongeveer een diepte van 1,5 meter aangelegd. Bij een verticaal systeem worden leidingen geplaatst op een diepte van 25 tot 150 meter. In de winter is het rendement van deze pomp hoger. De kosten zijn door het boren hoog.

Water-water
Deze warmtepomp maakt gebruik van het grondwater en heeft het hoogste rendement. De oorzaak hiervan is dat het grondwater een constante temperatuur heeft. De kosten voor de installatie zijn vrij hoog doordat er ook diep in de aarde moet worden geboord.

Combinatie van de warmtepomp met zonnepanelen

Er wordt tegenwoordig steeds meer gebruikgemaakt van de combinatie lucht-water-warmtepomp met zonnepanelen. Door deze combinatie ben je in staat flink te besparen op je energiekosten en je CO2-uitstoot te verminderen. Door het gebruik van fotovoltaïsche zonnepanelen kun je de warmtepomp van stroom voorzien, net als andere apparaten die je in huis hebt. Wil je er zeker van zijn dat je het hele jaar door voldoende warm water hebt, dan kun je gebruik maken van een boiler van 300 liter. Wanneer je voldoende zonnepanelen hebt, kun je het energieverbruik tot nul reduceren. Het is verstandig om alsnog een energiecontract af te sluiten, zelfs als je zelfvoorzienend bent. Om de groenste, maar toch goedkoopste energieleverancier te vinden is het verstandig om contracten online te vergelijken. Zo weet je zeker dat je én groen én voordelig bezig bent.

Voor- en nadelen warmtepomp

Door gebruik te maken van een warmtepomp zal de waarde van je huis stijgen en de CO2-uitstoot verminderen. De warmtepomp kun je gebruiken om te verwarmen en te koelen.
Daarnaast is de aanschafprijs relatief hoog en een warmtepomp heeft pas echt nut als een woning goed geïsoleerd wordt. Omdat gemeenten energiezuinig leven steeds belangrijker vinden, zijn er ook vaak subsidies te krijgen voor warmtepompen en andere duurzame ingrepen waardoor aardgasvrij wonen mogelijk wordt. De pomp neemt meer ruimte in dan een cv-ketel en de ventilator kan een hinderlijk geluid produceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *